Λάδι στη φωτιά επιχειρεί να ρίξει για πολλοστή φορά ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκοντας αυτή τη φορά πεδίο στο θάνατο του 20χρονου Ρομά από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης στο Πέραμα. Σύσσωμη η Κουμουνδούρου βρέθηκε στον καταυλισμό όπου διέμενε με τον Δ. Τζανακόπουλο να μιλά για «δίκαιο θυμό» αλλά και για προσπάθεια συγκάλυψης.
Ο Δ. Τζανακοπουλος, ο Χρ. Σπίρτζης, η Θεανώ Φωτίου, ο Γ. Τσίπρας, ο Π. Λάμπρου, ο Ατ. Ρέλλας αλλά και νεολαίοι του κόμματος άδραξαν την ευκαιρία εκτιμώντας μετά τα επεισόδια που ακολούθησαν, τους αποκλεισμούς δρόμων, τους πυροβολισμούς κατά αστυνομικών, ότι ο «δίκαιος θυμός» δύναται να χρησιμοποιηθεί για μικροκομματικούς λόγους.
Έτσι έφτασαν στον καταυλισμό με τον γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι «Επισκεφθήκαμε σήμερα την οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, του νεκρού 18χρονου από πυρά αστυνομικών. Τους εκφράσαμε τη βαθιά μας θλίψη και τη συμπαράσταση στο δίκαιο θυμό και στο πένθος τους».
Επισήμανε ότι «Αυτή τη στιγμή για μας το κύριο είναι να σταματήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, να σταματήσει άμεσα αυτή η επιχείρηση συγκάλυψης, ψεύδους, συκοφαντίας, ρατσιστικού λόγου που έχει κινητοποιηθεί από έναν ολόκληρο μηχανισμό και να αφήσουμε την αλήθεια να λάμψει ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη».
«Αυτή τη στιγμή» είπε «υποχρέωση του κράτους είναι να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, απέναντι στα παιδιά του, απέναντι στη γυναίκα του έτσι ώστε αυτό να είναι μια ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και κρατικής μεταμέλειας γι' αυτό το απαράδεκτο περιστατικό» και υπογράμμισε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη δική του μεριά θα κάνει το καθήκον του».
Συνέχισε όμως προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι «Οι εικόνες που αντικρίζουμε εδώ στον καταυλισμό είναι εικόνες αποκλεισμού, είναι εικόνες ακραίας φτώχειας και αναδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο την εγκατάλειψη του κράτους απέναντι στους Ρομά».
Και κατέληξε φυσικά υποστηρίζοντας πως τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα πίσω σε σχέση με όσα είχε πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19. Ουσιαστικά ότι και σε αυτή το ζήτημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε προχωρήσει παρεμβάσεις που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει και η σημερινή κυβέρνηση δε συνέχισε.
Πέραν όμως αυτή της αναφοράς και της τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε στον καταυλισμό για να μιλήσει για προσπάθειες συγκάλυψης, τα περί «δίκαιου θυμού» έρχονται να προστεθούν στην απέλπιδα επί σειρά μηνών προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών αγανάκτησης.
Και όχι μόνο χαρακτηρίζοντας «δίκαιο» τον «Θυμό» ουσιαστικά δίνει άλλοθι σε όλα όσα συμβαίνουν τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν, τις συμπλοκές και τα κλεισίματα των δρόμων, αλλά και τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν και που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικών.
Η οικογένεια του 20χρονου πενθεί μια απώλεια. Το τι ακριβώς έγινε ερευνάται. Τα γεγονότα που εξελίχθηκαν έως και το σημείο που οι αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον του με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του είναι επίσης γνωστά.
Η εκμετάλλευση όμως που γίνεται σε πολιτικό επίπεδο δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις. Τα μικροκομματικά παιχνίδια που επιχειρούνται να στηθούν είναι «επικίνδυνα» παιχνίδια όπως τα συνθήματα που γράφτηκαν και έγιναν και πρωτοσέλιδα ότι η «αστυνομία σκοτώνει».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στήσει ένα σκηνικό ανάλογο με αυτό στις ΗΠΑ που προκλήθηκε από τον θάνατο του Φλόυντ στην περίπτωση της πλατείας της Νέας Σμύρνης όπου με σαφήνεια τοποθετήθηκε και η κυβέρνηση ως προς την ακραία αστυνομική βία.
Δείχνει να επιχειρεί να στήσει ανάλογο και σήμερα. Ενθυμούμενη αίφνης και την κατάσταση που βιώνουν συνολικά οι Ρομά. Θέμα όμως που ούτε απλό είναι ούτε και εύκολο στη διαχείρισή του. Διαφορετικά θα το είχε επιλύσει και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να υπόσχεται προεκλογικά ρυθμίσεις και διευκολύνσεις προς όφελός του απλά και μόνο για να μαζεύονται στις συγκεντρώσεις...