Πλήρη και εις βάθος έλεγχο και σε άλλους γιατρούς για παρατυπίες σχετικά με την συνταγογράφηση φαρμάκων ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή και την αποκάλυψη κυκλώματος που εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας ότι «τα συστήματα που έχουμε και θα θεσπίσουμε θα κάνουν ελέγχους και προς τα πίσω, για τα προηγούμενα χρόνια».
Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός παρουσίασε άλλη μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας να κλείσουν οι τρύπες του συστήματος που έδωσαν την ευκαιρία σε γιατρούς και φαρμακοποιούς να στήσουν απάτη εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1, μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει το σύστημα του ψηφιακού ιατρικού φακέλου ώστε να μην γίνεται καμία συνταγογράφηση χωρίς τις εξετάσεις που τη δικαιολογούν.
«Μέχρι τέλος του έτους, οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή, θα έχουν συνδεθεί όλα τα διαγνωστικά κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον για να γράψει ο γιατρός στον ασθενή ένα συγκεκριμένο φάρμακο, θα πρέπει να ανεβάσει στο σύστημα εξετάσεις που να δικαιολογούν το νόσημα και επομένως την συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως εξήγησε, μάλιστα, «τα συστήματα που έχουμε και θα θεσπίσουμε θα κάνουν ελέγχους και προς τα πίσω, για τα προηγούμενα χρόνια». «Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και το σύστημα αυτομάτως εντοπίζει γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα και αυτοί ελέγχονται», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός δήλωσε ακόμα ότι θα υπάρχει σύστημα μέσω sms, όπου ο ασφαλισμένος θα πρέπει να δίνει επιβεβαίωση για την συνταγράφηση φαρμάκων από τον γιατρό, στο πρότυπο των συναλλαγών μέσω web banking.
Ερωτηθείς σχετικά με το Ozempic, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα βασικά «οχήματα» στην δράση του κυκλώματος εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ, που προκάλεσε ζημία 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό, καθώς το φάρμακο για τον διαβήτη είναι σε έλλειψη, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται παρατύπως από ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος είπε, ότι ζήτησε:
«να γίνει αντιστοίχιση των ποσοτήτων που παραδόθηκαν από τις φαρμακοποθήκες με τις πωλήσεις των φαρμακείων και με τα αποθέματα που υπάρχουν, για να δούμε αν υπάρχει παράνομη εξαγωγή του σκευάσματος, το οποίο έχει συγκεκριμένο όριο παραγωγής παγκοσμίως».
«Έχουμε τις λιγότερες ποτέ ελλείψεις φαρμάκων, λόγω σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως η αύξηση των τιμών στα χαμηλού κόστους φάρμακα, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξαγωγή φαρμάκων, που ευθύνεται για την έλλειψη πολλών φαρμάκων. Η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, έγινε με βάση τον νόμο Ξανθού. Ο νόμος είναι σωστός, δεν είναι ακριβά τα φάρμακα στην Ελλάδα», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Για τα προβλήματα στο ΕΣΥ
Αν και παραδέχθηκε ότι το σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα, τόνισε ωστόσο ότι «οι γιατροί του ΕΣΥ το 2024 είναι περισσότεροι από το 2019 και είναι ένας από τους υψηλότερους αριθμούς γιατρών στην ιστορία του ΕΣΥ»
Σχετικά με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «ορκίστηκα Υπουργός Υγείας στις αρχές Ιανουαρίου του 2024. Δεν υπήρχε πουθενά πρόβλεψη για απογευματινά χειρουργεία, σε κανέναν κωδικό του Υπ. Ανάπτυξης.
Εγώ είπα να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για να γίνουν δωρεάν χειρουργεία. Δεν είναι εύκολο πράγμα να «μεταστρέψεις» πόρους του Ταμείου. Η διαπραγμάτευση κράτησε όλο το καλοκαίρι. Στα λογιστήρια των Ευρωπαίων έγιναν οι υπολογισμοί για τα κόστη και μας είπαν ότι θα μπορούμε να τα κάνουμε από τον Νοέμβριο φέτος».