Το πόσο απέχουμε από τις σύγχρονες αντιλήψεις της συνεργασίας των πανεπιστημίων με τις εταιρείες ανέδειξε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως εάν πατούσε ιδιωτική εταιρεία στο χώρο του ΑΕΙ θα θεωρείτο από τους αριστερούς ιεροσυλία.
Απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την «Elevate Greece AE», όπου παρουσίασε τον απολογισμό της για το 2022 και τον προγραμματισμό της για το 2023, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε πως από την πρώτη συνέντευξή του ως υπουργός είχε δηλώσει ότι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για το μέλλον όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας ή της ελληνικής κυβερνήσεως, αλλά της ελληνικής κοινωνίας εν τω συνόλω, είναι η δυνατότητα σύνδεσης της παραγόμενης γνώσης στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα με την αγορά εργασίας.
Αναφέρθηκε σε παραδείγματα άλλων χωρών, όπου το μοντέλο όχι μόνο έχει ευδοκιμήσει, αλλά και έχει επιφέρει νέες θέσεις εργασίας και πλούτο στις χώρες, καθώς οι εταιρείες έπαιρναν τα δικαιώματα της δικαιόχρησης της πνευματικής ιδιοκτησίας της παραγόμενης γνώσης μέσα στο πανεπιστήμιο, για τα επόμενα χρόνια, ώστε να έχουν συμφέρον να δαπανούν χρήματα και να επενδύουν χρήματα μέσα στο πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «απέχουμε ακόμα στην Ελλάδα από μια τέτοια εικόνα θέλω να είμαι ειλικρινής, σκεφτόμουν ένα μπουλούκι αριστερών με μολότοφ να μπαίνουν και να σπάνε το κτίριο και να το κάνουν «κολυμπηθρόξυλο», καθόσον θεωρούσαν προφανώς τεράστια ιεροσυλία οι δυνάμεις της ιδιωτικής αγοράς να έχουν πατήσει το πόδι τους μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου που είναι μόνο για καταλήψεις, για πανό, για φασαρίες και για αυτά που ξέρουμε ότι γίνονται συνήθως στα ελληνικά πανεπιστήμια».
«Έχουμε πολύ δρόμο να ακολουθήσουμε για να ανταγωνιστούμε τα μεγάλα κράτη σε αυτό τον τομέα στα ίσα και να αξιοποιήσουμε τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που η Ελλάδα έχει», συνέχισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι το πρώτο βήμα έγινε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και η Elevate Greece και σε συνδυασμό με τους νέους τρόπους χρηματοδότησης η Ελλάδα κατάφερε το 2022, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Eurostat είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη σε εισαγωγή καινοτομίας στις επιχειρήσεις για να συμπληρώσει πως «όταν πήγαμε στο υπουργείο αυτό πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν τελευταία. Ήμασταν 27η θέση στις 27 χώρες».
«Θεωρώ ότι στο μέλλον ίσως αυτά που έχουν γίνει να αποδειχθούν πολύ σημαντικότερα. Γιατί μέσα από αυτή την κοινότητα των εταιρειών καινοτομίας που έχουν πλέον την θαλπωρή του κράτους θα γεννηθούν στο μέλλον μεγάλες εταιρείες. Θα γεννηθούν νέοι ελληνικοί μονόκεροι», τόνισε και πρόσθεσε πως «θα γεννηθούν εταιρείες που θα κάνουνε θραύση στην παγκόσμια αγορά, πολύ μετά αφ’ ότου η δικιά μας θητεία στο υπουργείο θα έχει λήξει αλλά εμείς αυτό θα το βλέπουμε και θα το καμαρώνουμε».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαφορά αντιλήψεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «αξία έχει μόνο κάτι που για να το επιτύχεις χρειάζεται προηγουμένως να δαπανήσεις κόπο και χρόνο. Αλλιώς είναι ασήμαντο στην πραγματικότητα και αυτή είναι και η βασική διαφορά σε όσα υπόσχεται η αντιπολίτευση που νομίζει ότι όλα πρέπει να είναι δωρεάν, εύκολα, χωρίς κόπο, χωρίς βαθμούς, χωρίς εξετάσεις, χωρίς καμία προσπάθεια αξιολόγησης».