Το νέο τρόπο με τον οποίο θα εκδίδονται γρηγορότερα οι συντάξεις αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι στόχος είναι βγαίνουν σε ένα μήνα από την αίτηση, ενώ κάθε υποψήφιος συνταξιούχος θα έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με επιθεωρητή του ΕΦΚΑ μέσω Skype για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με την έκδοση της σύνταξης.
«Ο κάθε ένας που θα κάνει αίτημα για τη σύνταξή του, ο ΕΦΚΑ θα του στέλνει ένα email και έναν λογαριασμό Skype του εισηγητή που έχει χρεωθεί να του βγάλει τη σύνταξη. Εάν βλέπει ότι καθυστερεί, μπορεί ή ο εισηγητής να του στείλει μήνυμα «παρακαλώ πολύ, επικοινωνήστε μαζί μας γιατί λείπει αυτό το χαρτί» ή ο ασφαλισμένος να του πει «σας παρακαλώ πολύ θέλω να μου εξηγήσετε γιατί δεν έχει βγει ακόμα η σύνταξή μου ενώ έχουν περάσει π.χ. δύο μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο «στόχος μας είναι οι συντάξεις να βγαίνουν όλες στον ένα μήνα και οι εκκρεμείς συντάξεις να είναι μηδέν. Τώρα δεν είμαστε στο μηδέν, είμαστε γύρω στις 30.000 εκκρεμείς συντάξεις. Στο τέλος του χρόνου, θέλουμε να έχουμε φτάσει γύρω στις 25.000 και να προχωράμε με μεγαλύτερη ταχύτητα προς τα κάτω»
Άρα, συνέχισε «για να δώσουμε στον συμπολίτη μας τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στο σύστημα, θα μπορεί να βλέπει τον εισηγητή μέσω της οθόνης. Αυτό βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε από τη ΔΕΘ και μετά».
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο κάθε εργαζόμενος θα πληρώνεται ακόμα και το ένα λεπτό της υπερωρίας του, «χωρίς να έχει ο εργοδότης τη δυνατότητα να κλέψει τον υπάλληλό του».
Όσον αφορά τη δεύτερη απασχόληση όσων εργάζονται ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης και θα παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι σε ένα χρόνο αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα ελέγχει ακριβώς τις ώρες που θα δουλεύουν οι υπάλληλοι.
Σημείωσε ακόμα ότι στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται το δικαίωμα στην απεργία και την εργασία. Διευκρίνισε, ότι θα προστατεύεται ο εργαζόμενος που επιθυμεί απεργήσει όπως και αυτός που επιθυμεί να εργαστεί. «Η παρεμπόδιση στην εργασία θεωρείται ποινικό αδίκημα και όποιος το κάνει θα αντιμετωπίζει αυτόφωρο και 5.000 ευρώ πρόστιμο», συμπλήρωσε.