του Τασου Ευαγγελιου
«Αδράξτε την ημέρα» έλεγε στους μαθητές της Ακαδημίας Βερμόντ ο αείμνηστος ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς στην ταινία ο Κύκλος των χαμένων ποιητών. «Αδράξτε κάθε ευκαιρία» είναι το σύνθημα του Μεγάρου Μαξίμου στην ταινία «κυβέρνηση της Ελλάδας» με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το έναυσμα αξιοποίησης της παραμικρής δυνατότητας που του προσφέρεται προκειμένου να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.
Αυτό έπραξε και χθες μια μόλις ημέρα μετά την επιστολή που του απέστειλε η Φώφη Γεννηματά που περιελάμβανε και προτάσεις για τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, παρά τις αντιδράσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του επίσης συνταγματολόγου πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.
Αντιδράσεις που εδράζονται όχι τόσο στην ανάγκη αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού του Συντάγματος αλλά στο πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιείται αυτή η ενέργεια καθώς και το ποιοι είναι οι αποδέκτες αυτής.
Αντιδράσεις που επίσης εδράζονται στο γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή δίδει μια “χείρα βοηθείας” στη συγκυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έχοντας δημιουργήσει απίστευτα αδιέξοδα.
Χωρίς κανείς να αμφισβητεί την αναγκαιότητα μιας αλλαγής στο Σύνταγμα της χώρας. Ενός εκσυγχρονισμού του προκειμένου να συμβαδίζει με το σήμερα και την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί το ερώτημα είναι αν η σημερινή συγκυβέρνηση δύναται να την προχωρήσει σε μια τέτοια αναθεώρηση.
Όταν αρνείται ακόμη και να συζητήσει το άρθρο που απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων σε μια χώρα που χάνει τεράστια ποσά από την απόφαση πολλών νέων να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αντί να έχει έσοδα από την προσέλκυση και φοιτητών από το εξωτερικό, τότε επί της ουσίας η όποια εξέλιξη δεν έχει βάση.
Ανεξάρτητα όμως και από αυτό το ερώτημα είναι κατά πόσο δύναται να υπάρξει η όποια συνεννόηση με τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν και τα οποία έχουν επιλέξει ως τακτική τους την πόλωση και των διχασμό στοχεύοντας κυρίως τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το έπραξε πρόσφατα και με τον Σταύρο Θεοδωράκη τον οποίο κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσει τα περί δημιουργίας Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στη Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας έτοιμος να συζητήσει.
«Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός που άδραξε την ευκαιρία.
Ευκαιρία που του επιτρέπει να επαναφέρει για πολλοστή φορά ένα θέμα συζήτησης που βγάζει από το συρτάρι όταν η συγκυβέρνηση στριμώχνεται δημιουργώντας ένα επικοινωνιακό κλίμα περί προοδευτισμού και συντήρησης.
Ταυτόχρονα όμως η επιστολή της Φώφης του επιτρέπει να κινήσει διαδικασίες ακόμη και για συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου μέσω των οποίων θα στείλει για μια ακόμη φορά μήνυμα στον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο.
Άλλωστε, η απάντηση του κ. Τσίπρα στην κ. Γεννηματά δεν ήρθε αυθημερόν. Ούτε την επομένη το πρωί. Ήρθε μετά την επανεμφάνιση στο προσκήνιο του Πάνου Καμμένου και τις δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Δηλώσεις που πολλοί εξέλαβαν ως μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου, αφού προειδοποίησε ανοιχτά με ρήξη στην περίπτωση που φθάσει στη Βουλή συμφωνία για τα Σκόπια με τον όρο Μακεδονία, ενώ άδειασε με απίστευτο τρόπο τον αναπληρωτή του Φώτη Κουβέλη.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει, και αυτό επιδιώκει αν ληφθεί υπόψη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ότι η ανταλλαγή επιστολών με την Φώφη Γεννηματά θα ανοίξει κύκλο δημοσιευμάτων περί προσπάθειας απεγκλωβισμού από τους ΑΝΕΛ. Μια συζήτηση που θα εξυπηρετούσε αν του δοθεί η ευκαιρία να αξιοποιήσει και την κόντρα που προέκυψε με αφορμή την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου.