Αγώνας δρόμου με φόντο τους απόδημους
Shutterstock
Shutterstock

Αγώνας δρόμου με φόντο τους απόδημους

Πόσες «παγίδες» μπορεί να κρύβει ο δρόμος προς τις χαλαρές, εκ των πραγμάτων, κάλπες των ευρωεκλογών; Στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν τα κομματικά επιτελεία και να το πράξουν λίαν συντόμως, με δεδομένο ότι απομένουν μόλις δυόμιση μήνες έως την 9η Ιουνίου. Χρόνος λίγος, όπου τα λάθη είναι δύσκολο να διορθωθούν και οι εντυπώσεις δύσκολο να ανατραπούν. 

Η αποφυγή του «λάθους» είναι το ζητούμενο και για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί τις εντυπώσεις, που δημιούργησε η διαρροή email αποδήμων στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και να αποπέμπει άμεσα τους εμπλεκόμενους, ώστε να μην υπάρξει σκιά στην εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, που αποτελεί και το μεγάλο «ατού» για την επίτευξη ενός αυξημένου ποσοστού συμμετοχής ψηφοφόρων στις κάλπες, εντός και εκτός Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, έως σήμερα έχουν εγγραφεί στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου περισσότεροι από 32.000 ψηφοφόροι, με το πιο ενδιαφέρον να είναι ότι το 43% εξ αυτών είναι κάτοικοι εξωτερικού από 95 διαφορετικές χώρες - μεταξύ αυτών χώρες όπως η Κένυα, η Αγκόλα, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Τανζανία, στις οποίες δεν λειτούργησαν εκλογικά κέντρα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές - ενώ η πλειοψηφία, το 57%, είναι κάτοικοι εντός Ελλάδας, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν ή δε μπορούν να προσέλθουν με φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα. 

Για την κυβέρνηση η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου δεν αποτέλεσε μόνο ένα «εργαλείο» αύξησης της συμμετοχής, αλλά μια εμβληματική τομή, που αφορά στην απρόσκοπτη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται.

Ιδιαίτερα, όμως, οι Έλληνες του εξωτερικού, είναι το κοινό στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρόκειται για ένα προνομιακό ακροατήριο, στο οποίο μπορεί να επενδύσει περαιτέρω. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, σε ένα εκλογικό σώμα 25.610 ψηφισάντων στο εξωτερικό, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ποσοστό 43,23% και ακολούθησαν ΣΥΡΙΖΑ με 16,61%, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην 5η θέση με 6,91%. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναλάβει κι εκείνος το βάρος της κινητοποίησης των Ελλήνων του εξωτερικού, ενόψει της πρώτης εκλογικής κάλπης, στην οποία μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να βρεθεί στον Καναδά - σε Μόντρεαλ και Τορόντο - όπου το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν αποκλείεται στο πρόγραμμα αυτό να προστεθούν και άλλοι προορισμοί, όπως συνέβη και πριν τις εθνικές εκλογές, οπότε ο πρωθυπουργός είχε απευθυνθεί σε Έλληνες της Γερμανίας και της Βρετανίας. 

Η κυβερνητική ατζέντα για το διάστημα μέχρι τις κάλπες του Ιουνίου, παρομοιάζει με αγώνα δρόμου. Έχοντας ήδη περάσει από την κοινοβουλευτική βάσανο το βαρύ πακέτο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που προκάλεσαν και σειρά αντιδράσεων, στις κυβερνητικές εκκρεμότητες παραμένει η αύξηση του κατώτατου μισθού, που βρίσκεται στη διάταξη του υπουργικού συμβουλίου στις 27 Μαρτίου, όπως και το πάγιο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως την πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, μετά το συνέδριο του κόμματος, 5-7 Απριλίου, από το βήμα του οποίου αναμένεται να δοθεί και το μήνυμα της συστράτευσης ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. 

Σε αυτό τον «σύντομο» δρόμο έως την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ως το μοναδικό κόμμα, που δεν έχει τίποτα άλλο να χάσει, καθώς έχει απολέσει το 1/3 της δύναμης, που κατέγραψε τον περασμένο Ιούνιο στις εθνικές κάλπες. Το δε ΠΑΣΟΚ κατάφερε να περάσει από τη φάση ανόδου και διεκδίκησης της δεύτερης θέσης, που είχε θέσει και ως στόχο, στη φάση διατήρησης όσων κατάφερε να πιστωθεί το τελευταίο διάστημα. Τα πρώτα δείγματα της προεκλογικής περιόδου έχουν γίνει ήδη ορατά. Το κλίμα οξύτατης αντιπαράθεσης φαίνεται να κυριαρχεί, επισκιάζοντας κάθε συζήτηση για την Ευρώπη των επόμενων πέντε ετών, που αποτελεί και το πραγματικό διακύβευμα της κάλπης στις 9 Ιουνίου.