Πέντε αμερικανικές Πολιτείες ψηφίζουν σήμερα στο πλαίσιο των προκριματικών εκλογών στις ΗΠΑ, με τη Χίλαρι Κλίντον να ελπίζει ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει οριστικά ευρύ προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναχαιτίσει την επίθεση των Ρεπουμπλικάνων ανταγωνιστών του.
Χιλιάδες Αμερικανοί στο Ντέλαγουερ, το Μέριλαντ, το Ρόουντ Άιλαντ, την Πενσιλβάνια και το Κονέτικατ καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες που έχουν στηθεί σε σχολεία, γυμναστήρια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο πλαίσιο αυτής της νέας «Σούπερ Τρίτης», ενάμιση μήνα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προκριματικών.
Μόλις κλείσουν οι κάλπες στις 20.00 τοπική ώρα (03.00 ώρα Ελλάδας) κανείς από τους δύο επικρατέστερους διεκδικητές του χρίσματος δεν θα έχει καταφέρει μαθηματικά να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία εκλεκτόρων, η οποία εξασφαλίζει το χρίσμα του κόμματός τους.
Ο μεγάλος αριθμός εκλεκτόρων που διακυβεύεται ενδέχεται ωστόσο να τους βοηθήσει να προσεγγίσουν τον στόχο τους, ιδίως σε ό,τι αφορά την Χίλαρι Κλίντον, που έχει εξασφαλίσει ένα σχεδόν ανυπέρβλητο προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της, του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πρώην ΥΠΕΞ προηγείται στις δύο μεγαλύτερες Πολιτείες, την Πενσιλβάνια και το Μέριλαντ.
Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στις πέντε Πολιτείες. Ωστόσο για εκείνον το σημαντικότερο δεν είναι απλώς να νικήσει: πρέπει να νικήσει έχοντας συγκεντρώσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Ο δισεκατομμυριούχος χρειάζεται το 58% των εκλεκτόρων που διακυβεύονται για να διασφαλίσει αδιαμφισβήτητα ότι έχει πάρει το χρίσμα (σήμερα διαθέτει 846 εκλέκτορες και πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 1.237 εκλεκτόρων).
Η στρατηγική των άλλων δύο αντιπάλων του είναι να σταματήσουν τον μεγιστάνα προτού συγκεντρώσει τον αριθμό αυτό με στόχο το συντηρητικό κόμμα να βιώσει ένα πρωτόγνωρο γεγονός τα τελευταία 40 χρόνια: ένα συνέδριο για το χρίσμα «ανοικτό», ή «αμφιλεγόμενο», κατά τη διάρκεια του οποίου οι εκλέκτορες θα πρέπει να ψηφίσουν απαραιτήτως προκειμένου να επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία. Το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα πραγματοποιηθεί στο Κλίβελαντ τον Ιούλιο.
Αποφασισμένοι να μην διχάσουν όσους αντιτίθενται στην υποψηφιότητα Τραμπ, οι Τεντ Κρουζ και Τζον Κέισικ ανακοίνωσαν την Κυριακή τη σύναψη μιας συμφωνίας μη επιθετικής πολιτικής σε τρεις Πολιτείες που θα ψηφίσουν αργότερα, μεταξύ αυτών της Ιντιάνα (3η Μαΐου) όπου ο Κέισικ δεν θα πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία με στόχο να μην ψαλιδίσει τα ποσοστά του Τεντ Κρουζ.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η Χίλαρι Κλίντον έχει συγκεντρώσει 1.452 εκλέκτορες (έναντι 1.199 του Μπέρνι Σάντερς), χωρίς να υπολογίζονται περίπου 500 (υπερεκλέκτορες) που έχουν ταχθεί υπέρ της, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN. Η πλειοψηφία που απαιτείται ανέρχεται σε 2.383 εκλέκτορες.
«Εάν θέλουμε να κερδίσουμε το χρίσμα για την Χίλαρι άπαξ διά παντός, έχουμε ανάγκη από μια ευρεία νίκη αύριο» έγραψε χθες ο Ρόμπι Μουκ, ο διευθυντής της προεκλογικής της εκστρατείας.
Ωστόσο ο Μπέρνι Σάντερς δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει εύκολα τα όπλα:
«Σκοπεύω να κάνω ό,τι μπορώ, εάν δεν είμαι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος που θα επιλεγεί, ώστε να είμαι βέβαιος ότι ένας Ρεπουμπλικάνος δεν θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, όμως προς το παρόν θα πολεμήσω έως το συνέδριο της Φιλαδέλφειας και θα συγκεντρώσω όσους εκλέκτορες μπορώ» τόνισε ο ίδιος μιλώντας σήμερα το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.