Τη βεβαιότητά του ότι ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δεν πρόκειται να θέσει σε διακινδύνευση την πολιτική σταθερότητα της χώρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης.
Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι εκτιμά τη θέση και τη στάση του Πάνου Καμμένου αν και διαφωνεί απόλυτα μαζί του και του το έχει πει. Προσέθεσε ότι είναι σίγουρος πως κι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ καταλαβαίνει τη σημαντική προοπτική που δίνει για τη χώρα η Συμφωνία και πως όμως είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής.
«Επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, κατηγορώντας τον για πολιτική εκ του ασφαλούς και στάση που προσβάλλει τις ευαισθησίες των πολιτών. «Εγώ είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι εθνικό συμφέρον», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
«Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε δημοψήφισμα για την πΓΔΜ στην Ελλάδα»
Ερωτηθείς γιατί δεν γίνεται δημοψήφισμα και στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν τίθεται έλλειμμα δημοκρατίας ο Αλέξης Τσιπρας απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως «θα ήταν πρωτοφανής εξέλιξη ιστορικά για το αν μια χώρα έκανε δημοψήφισμα για το πώς μια γειτονική χώρα θα αλλάξει το όνομά της».
«Ορθώς κάνουν δημοψήφισμα οι γείτονές μας» είπε, αλλά «εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το όνομα ούτε το Σύνταγμά μας ίσα ίσα που κατοχυρώνουμε την ονομασία. Δεν θα είχαμε λόγο να προβούμε σε μια τεέτοια διαδικασία. Όπως κυρώνονται από τη Βουλή όλες οι διεθνείς συνθήκες, έτσι θα κυρωθεί και αυτή», πρόσθεσε.
«Η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας με βάση την ίδια τη συμφωνία και είμαι πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών» απάντησε σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο Αλ. Τσίπρας.
Για την καστολή στο συλλαλητήριο
Παράλληλα, παρόλο που χαρακτήρισε ως αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει την άποψη του, ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και την έντονη καταστολή από τις δυνάμεις της αστυνομίας, ανέφερε ότι υπήρχε μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη, καθώς «το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία».
Συμφωνία των Πρεσπών
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών γενικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη. «Διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη. Ανοίγει τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων», είπε.
Επισήμανε ακόμα ότι παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, η οποία ορισμένες φορές ξεπερνά τα πλαίσια των συμφωνηθέντων, προσθέτοντας πως παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια.
Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία. «Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε» είπε και υποστήριξε πως «αδράξαμε τις ευκαιρίες που έδωσε η πολιτική αλλαγή στην γείτονα χώρα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε έναν εθνικιστή στην ηγεσία της πΓΔΜ που όχι μόνο δεν ήθελε να μιλά για αλλαγή αλλά ήθελε καθημερινά να κλέβει την Ιστορία και να γεμίζει τις πόλεις με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες».
«Τη στιγμή που εξελέγη μια προοδευτική κυβέρνηση εμείς αδράξαμε την ευκαιρία. Το αν αυτή η λύση ικανοποιεί και τον διεθνή παράγοντα είναι άλλο θέμα. Εάν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα που δεν ήταν επωφελή για τη χώρα δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ενδώσουμε», ανέφερε.
Εξαγγελίες μέτρων
Σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε χτες, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι απαραίτητα και απολύτως εφικτά. Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα.
Υποστήριξε ότι αυτά που εξήγγειλε χτες δεν αποτελούν πισωγύρισμα αλλά μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα επισήμανε ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου "παροχολογία", ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα» και δήλωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.
«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε. «Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Έξοδος στις αγορές
Σημείωσε ακόμα πόσο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους έναν χρόνο πριν, να χτιστεί το "δημοσιονομικό μαξιλάρι" που είναι κοντά στα 30 δισ. ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα δυόμιση χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου οι αγορές βρίσκονται σε αναταράξεις.
«Έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές που οφείλονται σε εξωγενείς λόγους», είπε, προσθέτοντας ότι συνεπώς κάποια στιγμή προφανώς θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή ώστε να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλό επιτόκιο.
Υποστήριξε ακόμα ότι έχουμε καθαρή έξοδο, δεν έχουμε κανένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, έχουμε αναπτυξιακή πορεία, έχουμε αξιοπιστία στους διεθνείς παράγοντες και τις αγορές.
Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε επίσης ότι βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα ορισμένοι, μεταξύ αυτών και ο κ. Μητσοτάκης, και προσπάθησαν να αποδώσουν το τσίμπημα στις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου στο ότι θα ερχόταν ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για "παροχές". Αλλά την Παρασκευή έπεσαν κατά 50 μονάδες βάσης. «Όλα αυτά», σχολίασε, «είναι ανοησίες, και όποιοι λένε ανοησίες κρίνονται από τον ελληνικό λαό», δείχνοντας τη δυσφορία του για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση.
Για το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου που έχει ήδη νομοθετηθεί, ο πρωθυπουργός είπε «κάθε πράγμα στον καιρό του».
«Η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε με ασφάλεια πάνω από τον στόχο για 3,5% και δεν θα υπάρχει καμία διακινδύνευση ώστε να προβούμε σε μέτρα περικοπών», ανέφερε και πρόσθεσε πως το 2020 είναι χρονιά μετά από εκλογές, σχολιάζοντας πως η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης.
Υπενθύμισε δε ότι στην Αργεντινή αυτές τις μέρες, ένας ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος επανέφερε το ΔΝΤ μετά από αρκετά χρόνια και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα δεν πρέπει επουδενί να γυρίσει πίσω και δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».
Επιτιθέμενος ξανά στη Νέα Δημοκρατία, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «η αντιπολίτευση είχε προδιαγράψει όλες τις καταστροφές που θα μπορούσαν να συμβούν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν συνέβησαν, ευτυχώς για τον λαό και δυστυχώς για εκείνους που τις περιέγραφαν», ενώ χαρακτήρισε ιστορικού χαρακτήρα αλλαγή την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και αυτά που σηματοδοτεί.
Εκλογές
Δήλωσε ακόμα πως επιθυμεί η κυβέρνησή του να εξαντλήσει την τετραετία. «Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιδιώξει και ότι αυτό είναι κάτι που σήμερα έχει τις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί.
Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία και πως θέλει να είναι η πρώτη κυβέρνηση που ολοκληρώνει την 4ετία, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι ευρωκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί και η πραγματικότητα που πολλές φορές παραμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις.
Υποστήριξε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία και έχει σχέδιο-όραμα για τη χώρα. «Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», είπε.
«Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε» είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».
Επίσκεψη στη Ρωσία
«Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μόσχα μέσα στο 2018 και να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν» ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «το προηγούμενο διάστημα οι σχέσεις μας πέρασαν μια μικρή περιπέτεια, αλλά δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε. Τώρα δουλεύουμε για να ενισχυθεί η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς».