«Παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τα μέλη που συγκροτούν την Οργανωτική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Διότι, στόχος μας είναι να μη χάσουμε ως χώρα μία μεγάλη ευκαιρία, Συνταγματική Αναθεώρηση δεν γίνεται κάθε μέρα, δεύτερον, να μη χάσουμε την ευκαιρία, αξιοποιώντας και καταγράφοντας όλες τις απόψεις», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει τη διαδικασία, αυτή θα είναι η διαδικασία, η κοινοβουλευτική». «Θέλουμε, όμως, πριν από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο τελευταίος βουλευτής, τα κόμματα, η Βουλή ως συλλογικό υποκείμενο, να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τις συμπτώσεις και τις πιθανές συνθέσεις, μέσα από μία πλατιά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου», επεσήμανε. «Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση, σημειώνοντας ότι δεν κατέστη δυνατόν να ανταποκριθούν όλοι όσοι προσκλήθηκαν, για λόγους που είχαν να κάνουν με τις προσωπικές υποχρεώσεις τους.
"Επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση"
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το Σύνταγμα της χώρας έχει ανάγκη από ριζική αναθεώρηση.
Οι διαδικασίες της αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή.
Αντί γι'' αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος.
Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα που οξύνονται κάτω από το κλίμα της κυβερνητικής κατάρρευσης».
Ποτάμι: "Κομματική περιοδεύουσα φιέστα"
"Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισαν, όπως το είχαμε προβλέψει, να μετατρέψουν τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης σε κομματική περιοδεύουσα φιέστα. Και έτσι λογικό είναι να έχουν ηθοποιοί πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνθεση της επιτροπής" αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Ποτάμι.
"Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια ανθρώπων που είχαν δουλέψει και για τη Χούντα, σε επιτροπές για το χουντικό σύνταγμα. Τελικά θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Με αυτήν την κυβέρνηση, θα τα ζήσουμε όλα. Είναι πραγματικά ασυναγώνιστοι στο να ευτελίζουν όλα τα σημαντικά και να εκθέτουν ακόμη και σοβαρούς ανθρώπους".
Ρ. Δούρου: «Πρόκειται για μία πολύ σπουδαία Επιτροπή και μία πάρα πολύ σπουδαία πρωτοβουλία»
«Πρόκειται για μία πολύ σπουδαία Επιτροπή και μία πάρα πολύ σπουδαία πρωτοβουλία», δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Η κ. Δούρου που συμμετέχει στην Επιτροπή -η οποία αποτελείται από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, των πανεπιστημίων, της Τοπικής Αυτοδίκησης για πρώτη φορά- έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υποκαθιστά το άρθρο 110 του Συντάγματος. «Είναι μία διαδικασία που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχει ακολουθηθεί δεκαετίες πριν, είναι πρώτη φορά για τη χώρα μας», είπε και τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σπουδαίο ότι αναγνωρίζεται η σημασία της παρουσίας οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή δημοσίων αρχών που είναι πάρα πολύ κοντά στον πολίτη και την καθημερινότητά του και άρα φέρει πολύ σπουδαία εμπειρία, όχι μόνο σε νομικό, θεσμικό πλαίσιο, αλλά που θα παράξει απτό αποτέλεσμα για τις ζωές όλων μας».
«Πρόκειται να λειτουργήσουμε συνεκτικά μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών, διάφορων φορέων που δεν προβλέπονται από τις διαδικασίες, και του τελικού αποτελέσματος», πρόσθεσε.
Η περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε ότι ξεκινά ο διάλογος, σήμερα, με αυτήν τη συμβολική συνάντηση «που δεν είναι, όμως, ένας τυχαίος συμβολισμός κενός γράμματος», καθώς «ήδη έβαλε γύρω από το τραπέζι φορείς πολύ διαφορετικούς και πολύ σημαντικούς για τη χώρα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ