Η αγροτική παραγωγή σχετίζεται άμεσα με την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης. Επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, την ξηρασία, τις πλημμύρες και γενικά όλα τα φυσικά φαινόμενα. Επηρεάζεται από τους πολέμους, το κόστος της ενέργειας και των λιπασμάτων, την ύπαρξη ή όχι αρδευτικών συστημάτων. Δηλαδή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, που ανεβοκατεβαίνει στα τρακτέρ ανάλογα με το αν βρίσκεται ή όχι στην κυβέρνηση.
Ακόμη και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι μια κρίση σαν τη σημερινή, που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και έχει κινητοποιήσει όλες τις κυβερνήσεις - αριστερές, σοσιαλιστικές, κεντροδεξιές, δεξιές – και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αφορά μόνο τους αγρότες. Είναι βέβαιο ότι αν οι αγρότες δεν μπορούν να δουλέψουν στα χωράφια τους και δεν παράγουν, πλήττονται μεν οι ίδιοι ως επαγγελματικός κλάδος, αλλά τελικά θα πεινάσουμε όλοι.
Ακόμη και ένα μικρό παιδί, όμως, καταλαβαίνει πως μια τόσο μεγάλη κρίση δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ενεργειών ή των παραλείψεων μιας κυβέρνησης.
Ωστόσο, η παιδική χαρά του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς αυτό υποστηρίζει. Και για άλλη μια φορά εξαπολύει μύδρους, μοιράζοντας «ιδέες» και, κυρίως, υποσχέσεις, με αποκορύφωμα την χθεσινή εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη πάνω σε τρακτέρ.
2013-2023: Σα να μην πέρασε μια μέρα!
Στα τρακτέρ άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτον τον κ. Τσίπρα, ανεβαίνει από το 2009. Διέκοψαν μόνο όταν βρέθηκαν στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι και τότε, σταθερά κάθε χρόνο, είχαμε κινητοποιήσεις των αγροτών.
Με λίγα λόγια, από τα τρακτέρ δεν έλειψαν ποτέ - με μοναδικό διάλειμμα τα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής τους με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον κ. Καμμένο.
Γνωστές οι εικόνες με τον κ. Τσίπρα ανεβασμένο σε τρακτέρ και τον Φεβρουάριο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2023. Δέκα χρόνια ακριβώς, σα να μην είχε περάσει μια μέρα.
Μέχρι στιγμής, το έχουν αποφύγει. Αλλά οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις τους εκεί παραπέμπουν. Τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα. Και, βέβαια, υπόσχονται τα πάντα.
Όπως τότε…
Έτρεχαν από μπλόκο σε μπλόκο
Στις 26 Ιανουαρίου 2009 ο κ. Τσίπρας περιόδευε στα μπλόκα.
Τον Δεκέμβριο του 2012, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε πως «μόνος δρόμος για την επιβίωση των αγροτών είναι ο ξεσηκωμός».
Στις 4 Φεβρουαρίου του 2013, ο κ. Τσίπρας κατέφθασε στο μπλόκο του Ορχομενού και κήρυξε την… αγροτική επανάσταση ανεβασμένος σε ένα τρακτέρ.
Στις 14 Φεβρουαρίου 2013, επισκέφθηκε τα μπλόκα της Λαμίας και της Νίκαιας στη Λάρισα, βροντοφωνάζοντας ότι «μνημόνια και αγροτιά δεν πάνε μαζί».
«Πρόεδρε, να μην τα ξεχάσεις αυτά που μας είπες» φώναξαν οι αγρότες, για να λάβουν την απάντηση από τον κ. Τσίπρα: «Εμείς μόνο ένα πράγμα μπορούμε να κάνουμε. Ή να αγωνιστούμε και να τα ανατρέψουμε τα πάντα, ή να πέσουμε μαχόμενοι»!
Στις 30 Ιανουαρίου 2014, από την AGROTICA, υποσχέθηκε οικογενειακό αφορολόγητο στα 24.000 ευρώ, ατομικό στα 12.000 ευρώ, διάφορες άλλες φοροαπαλλαγές, τράπεζα ειδικού σκοπού και άλλα πολλά.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2014, το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε και υποσχόταν χαμηλό ΦΠΑ, καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου, μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ, χαμηλότοκα καλλιεργητικά δάνεια, δημόσια αγροτική τράπεζα, αναστολή πλειστηριασμών, ρύθμιση έως διαγραφής των αγροτικών χρεών, ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Στις 16 Φεβρουαρίου 2014, την εμφάνισή του στο μπλόκο της Κουλούρας έκανε και ο κ. Καμμένος.
Στις 14 Απριλίου 2014, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους αγρότες του Αγρινίου, με το ευφυολόγημα «μετά την τουρκοκρατία η τροϊκοκρατία».
Στις 10 Ιανουαρίου 2015, λίγο πριν από τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας από την Αργολίδα υποσχόταν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ με 13%.
Μετά «σκούπισαν» τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ένα μήνα μετά την τελεσφορήσασα έφοδό τους στην εξουσία, στις 2 Μαρτίου 2015, «σκούπισαν» όλα τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ (του οργανισμού για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων), μεταφέροντάς τα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ακολούθησαν τα γνωστά «ηρωικά», υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο και, τον Σεπτέμβριο του 2015, ξαναπήγαν σε εκλογές, προφανώς πριν προλάβουν να καταλάβουν οι ψηφοφόροι τι τους περίμενε.
Σ’ εκείνες τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, επέστρεψαν με νέες υποσχέσεις. Είχαν τότε εφεύρει τα περίφημα «ανοιχτά θέματα». Όπως μας έλεγε σ’ εκείνη την προεκλογική περίοδο ο κ. Τσίπρας, «εκ των ανοιχτών θεμάτων της διαπραγμάτευσης είναι και η ενίσχυση του αγροτικού κόσμου».
Έτσι έκλεισαν τα… ανοιχτά θέματα!
Και ιδού πώς έκλεισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα «ανοιχτά θέματα» των αγροτών μας:
Πήγαν τον φορολογικό συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%.
Οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις φορολογήθηκαν ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ από το πρώτο ευρώ, με φορολογικό συντελεστή από 23% ως 45%.
Υπερδιπλασιάστηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
Ο ΦΠΑ των αγροτών πήγε στο 24%.
Καταργήθηκε η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
Επιβλήθηκε στους αγρότες εισφορά αλληλεγγύης από 2,2% ως 10%.
Επιβλήθηκε στους αγρότες προκαταβολή φόρου 100%.
Αυτά όλα από αυτούς που μιλούσαν για «τροϊκοκρατία»!
Έτσι, οι αγρότες επέστρεψαν στα μπλόκα…
Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2017, στην επέτειο των 107 χρόνων από την εξέγερση στο Κιλελέρ, το ψήφισμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ανέφερε:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, αλλά προχώρησε και σε μια αισχρή και βρώμικη συκοφαντική επίθεση ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα».
Θυμόμαστε τότε πως οι αγρότες κατέπλευσαν από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά και έκλεισαν οι εθνικοί οδοί σε όλη τη χώρα. Όταν οι Κρητικοί με τις μαγκούρες τους έφθασαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους φιλοδώρησε με άφθονα χημικά.
Οπότε θυμήθηκαν τον… διάλογο!
Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, οπότε φθάσαμε στον Φεβρουάριο του 2019. Τότε ήταν που ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτης μας… ενημέρωσε πως «η μορφή του αποκλεισμού των δρόμων είναι πια ξεπερασμένο μέσο. Τα προβλήματα σε μια ευνομούμενη κοινωνία λύνονται μόνο με διάλογο, αμοιβαία κατανόηση, αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς».
Τι μας λέτε καλέ; Είδατε το φως το αληθινό;
Μάλλον, αφού όλα έδειχναν ήδη πως πια δεν τους πίστευε κανείς.
Τα μέτρα της Νέας Δημοκρατίας
Λίγους μήνες μετά, τις εκλογές κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία και στο τιμόνι της χώρας βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και έπραξε τα ακόλουθα:
Με τον νόμο 4935/2022 είχαμε την απαλλαγή από καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα.
Θεσπίστηκε (2021) νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί του 22% επί ΣΥΡΙΖΑ.
Μειώθηκε ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα από το 13% του ΣΥΡΙΖΑ στο 6%.
Μειώθηκε ο ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων στο 13% από το 24% του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταργήθηκε η φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δόθηκε εφάπαξ ενίσχυση με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου επανήλθαν οι ασφαλιστικές κλάσεις, οι οποίες αποσυνδέθηκαν από το εισόδημα του παραγωγού.
Επεστράφη ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Το 2022 και το 2023 επεστράφησαν περί τα 160 εκ. ευρώ σε 290.000 αγρότες.
Δόθηκαν 400 εκ. ευρώ για την ρευστότητα του ΕΛΓΑ.
Την τετραετία 2020-2023, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς τους αγρότες ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ.
Στη διάρκεια της πανδημίας οι αγρότες έλαβαν πάνω από 600 εκ. ευρώ.
Δόθηκαν 264 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.
Δόθηκαν 600 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών.
Μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία δόθηκαν προκαταβολές 150 εκ. ευρώ για την φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, ενώ, καθώς θα εξοφλούνται σταδιακά, το ποσό θα φθάσει στα 260 εκ. ευρώ.
Η κρατική αρωγή έφθασε τα 25 εκ ευρώ, δόθηκαν 2,5 εκ. στους αλιείς της Μαγνησίας, υπήρξαν ρυθμίσεις από τη ΔΕΗ και σειρά άλλων φορολογικών ρυθμίσεων.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στα τέλη του Ιανουαρίου είχαν κατατεθεί 4.400 φάκελοι (μόλις το 14%) σε σύνολο 31.420 δηλώσεων ζημιάς. Μάλιστα, το 20% (του συνολικού 14%) των φακέλων κατατέθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2024.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η τραμπάλα της ΚΑΠ
Στην περίπτωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει σε… τραμπάλα. Όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση καταφέρεται κατά της ΚΑΠ και δεσμεύεται ότι θα την αλλάξει και όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση, παριστάνει πως η ΚΑΠ είναι αποτέλεσμα των δικών του προσπαθειών και θριαμβολογεί.
Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2015 ο κ. Τσίπρας, επισκεπτόμενος το αρμόδιο υπουργείο, έφθασε στο σημείο να… ξαναπαρουσιάσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της περιόδου 2014-2020, ύψους 6 δις ευρώ, ως δικό του επίτευγμα!
Στην πραγματικότητα, ο εθνικός φάκελος εκείνης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (στην οποία εντάσσεται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), παρουσιάστηκε στη Βουλή στις 24 Ιουλίου 2014 και η εφαρμογή της άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2015, δηλαδή επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Στις 25 Ιουλίου 2014, με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει αυτό που τον Αύγουστο του 2015 ο κ. Τσίπρας παρουσίαζε ως δική του επιτυχία! Και στις 8 Ιανουαρίου 2015, λίγο πριν από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά για την ΚΑΠ που μετά εκθείαζε!
Τώρα, ζητούν επανασχεδιασμό της ΚΑΠ, την οποία οι ίδιοι διαπραγματεύτηκαν! Διότι μπορεί η ΚΑΠ να συμφωνήθηκε το 2020, αλλά τα κείμενά της παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο του 2018. Δηλαδή επί έναν ολόκληρο χρόνο ως τις εκλογές του 2019 είχαν όλον τον χρόνο να διαφωνήσουν και να διαπραγματευτούν. Αντίθετα, μας έλεγαν πως η Ελλάδα δεν θα επηρεαζόταν από το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την επταετία 2021-2027 μειώθηκε κατά 5%.
Τώρα, κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις δικές τους διαπραγματεύσεις! Και προτείνουν ένα ακόμη Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης…
*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος