Πολιτικοί διαξιφισμοί αλλά και μεγάλη ένταση επικρατούν σήμερα στη Βουλή, με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και στέλνει στη φυλακή όσους εμποδίζουν τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Μάλιστα, ήδη το ΚΚΕ έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, θέλοντας έτσι να φέρει σε δυσχερή θέση τους «αριστερούς» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν κατατεθεί πάνω από 35 τροπολογίες, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί όσο πλησιάζει η συνεδρίαση προς τη λήξη της.
Το μπαράζ «χτυπημάτων» της αντιπολίτευσης ξεκίνησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. «Το καινούργιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια βγαίνουν στο σφυρί. Αυτή είναι η νέα κατάσταση. Δεν κάνουμε παραπληροφόρηση. Λέμε ότι δημιουργούνται καταστάσεις για βία με τη διάταξη που φέρνετε. Ποιος σας λέει ότι εμείς συμφωνούμε με την υφιστάμενη διάταξη;» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ για απόλυτη αφοσίωση της κυβέρνησης στους πλειστηριασμούς», έκανε λόγο ο ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Μάλιστα, ο ίδιος σκωπτικά υπενθύμισε το σύνθημα του πρωθυπουργού «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη».
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλουμε να χαιρετίσουμε την αφοσίωση της Κυβερνήσεως στη διενέργεια των πλειστηριασμών. Είναι κάτι το οποίο δείχνει το πόσο ταγμένη είναι, το πόσο αφοσιωμένη είναι σ' αυτό το καθήκον. Απλώς αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν ενδεχομένως, τρία ή τέσσερα χρόνια πριν, με αυτή τη διάταξη κάποιοι εξ υμών θα βρισκόσασταν εκτεθειμένοι σε ποινικές διώξεις. Το δεύτερο ερώτημα το οποίο ανακύπτει είναι ότι κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» τώρα θα νομοθετήσετε την αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον παρεμποδίζει και παρενοχλεί υπάλληλο που διενεργεί πλειστηριασμό, ώστε να πάει το σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Είμαστε εντάξει; Νιώθετε καλά; Είναι σημαντικό να νιώθετε καλά!», υπογράμμισε επίσης ο βουλευτής της ΝΔ.
Από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής, απαντώντας σημείωσε ότι η τροπολογία δεν εισάγει νέο αυστηρό πλαίσιο αλλά επεκτείνει το ήδη αυστηρό και στους χώρους που θα διεξάγονται ηλεκτρονικοί. «Εάν μου φέρετε εσείς μια πρώτη κατοικία που έχει εκτεθεί σε πλειστηριασμό είτε δημόσιο αναγκαστικό είτε ηλεκτρονικό για δανειολήπτη που έχει τις προϋποθέσεις του νόμου και κάλυψη δικαστηρίων και η πρώτη κατοικία βγαίνει σε πλειστηριασμό τότε να μιλήσουμε» συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης για να τονίσει πως με τις διατάξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων προστατεύονταν «εκατομμυριούχοι με βίλες εις βάρος των φορολογουμένων», υπογράμμισε.
Σε ότι αφορά την ουσία της τροπολογίας επισήμανε ότι η προσθήκη που γίνεται είναι σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. «Για τα ειρηνοδικεία δεν αλλάζει τίποτα. Παραμένει ως έχει από το 1950. Προσθέσαμε την διάταξη για τα γραφεία των συμβολαιογράφων επειδή θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ό,τι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία από το 1950 θα ισχύει και για τους ηλεκτρονικούς», κατέληξε.
Αλέξανδρος Διαμάντης
Φωτογραφία: Ιntime