Δριμύτατη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ασκεί, με δήλωσή του στο Liberal, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Χρυσόγονος, με αφορμή τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από τις εργασίες της Βουλής.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, η απόφασή αυτή του Αλέξη Τσίπρα «συνιστά κίνηση εντυπωσιασμού» και επισημαίνει πως «με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα απαρτίας».
Ο ίδιος υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν ρώτησε καν τη γνώμη των βουλευτών του για την αποχή του κόμματος από τη Βουλή, οδηγεί στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ «σε ένα πλήρως αρχηγοκεντρικό μόρφωμα και την εξάλειψη όσων στοιχείων εσωκομματικής δημοκρατίας είχαν απομείνει».
Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Κώστα Χρυσόγονου στο Liberal
«Η αιφνιδιαστική εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα περί αποχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τις εργασίες της Βουλής ως την - επικείμενη ούτως ή άλλως - διάλυσή της συνιστά κίνηση εντυπωσιασμού, αφού με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα απαρτίας.
Η μόνη πρακτική συνέπεια είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορεί να προωθήσει πιο γρήγορα και πιο άνετα το νομοθετικό της πρόγραμμα, εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση θα απουσιάζει.
Εξάλλου η διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ για το αδιαμφισβήτητα υπαρκτό και σοβαρό ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών ελέγχεται ως υποκριτική, δεδομένου ότι από τα δημοσιευμένα στις εκθέσεις πεπραγμένα της ΑΔΑΕ στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι οι παρακολουθήσεις για λόγους υποτίθεται εθνικής ασφαλείας, από 406 το 2005 είχαν ήδη εκτοξευθεί στις 9.132 το 2015 (πρώτο έτος της κυβέρνησης Τσίπρα) και στη συνέχεια ανήλθαν περαιτέρω στις 15.700 το 2021.
Ακόμα, η λήψη της απόφασης για διαρκή αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από μόνο, όπως φαίνεται, τον αρχηγό του, χωρίς να ρωτήσει καν τη γνώμη των ίδιων των βουλευτών του, συνιστά ένα περαιτέρω βήμα προς τη μετατροπή του κόμματος αυτού σε ένα πλήρως αρχηγοκεντρικό μόρφωμα και την εξάλειψη όσων στοιχείων εσωκομματικής δημοκρατίας είχαν απομείνει».