Το αριστερό παίγνιο με τον Χρήστο Ράμμο για ΠτΔ

Το αριστερό παίγνιο με τον Χρήστο Ράμμο για ΠτΔ

Τα καλά νέα - καθώς αρχίζει να ζεσταίνεται η συζήτηση για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας - είναι ότι η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια, πρόωρες εκλογές και τερατώδεις καταστάσεις, σαν αυτές που εκτυλίχθηκαν με φόντο την προεδρική εκλογή το 2015, όταν καταψηφίστηκε ο κ. Σταύρος Δήμας. 

Η χώρα σύρθηκε σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, από την ετερόκλητη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής, της ΔΗΜΑΡ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μερικών ανεξάρτητων βουλευτών όπως Βύρων Πολύδωρας, ο Μίμης Ανδρουλάκης, η Ραχήλ Μακρή και η Θεοδώρα Τζάκρη! Είχε προηγηθεί ένα ακραία άρρωστο τελετουργικό δημιουργίας αδιεξόδου, με εμπλοκή όλου του θιάσου που ανέδειξε η Πρώτη Φορά Αριστερά.

Δεν ήταν, φυσικά, η πρώτη φορά που εργαλειοποιήθηκε εκλογή ΠτΔ, αλλά εκείνη ήταν η πλέον εξευτελιστική για τον θεσμό και το πολιτικό σύστημα. Έτσι, στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019 καταργήθηκε η ρήτρα υποχρεωτικής διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης πρόωρων εκλογών σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής ΠτΔ στην πρώτη φάση μετά και την τρίτη ψηφοφορία. Εφεξής καμία συμμαχία αντιπολίτευσης δεν μπορεί να βάλει τη χώρα σε εκλογική ομηρία στο όνομα μιας εκβιαστικής ή εκβιασμένης συναίνεσης. 

Ακόμη κι έτσι, όμως, η προεδρική εκλογή προσφέρεται για ένα γερό πολιτικό παίγνιο με τις κινήσεις από την αριστερή πλευρά της σκακιέρας, να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο Αλ. Χαρίτσης - που απολαμβάνει της εκτίμησης Ανδρουλάκη όπως διαχέεται στην πολιτική πιάτσα – πρότεινε για Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον δικαστικό Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Η πρόταση ήταν επίσημη και με την έγκριση του κ. Ράμμου.  

Δεν ήταν, όμως, ο Αλέξης Χαρίτσης ο πρώτος που τον σκέφτηκε.

Είχε προηγηθεί άλλος «λαγός». Ο κ. Θεόδωρος Μαργαρίτης. Επειδή τα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα σε διάφορα κόμματα, δεν είναι εύκολο να θυμηθεί κανείς πού στεγάζεται σήμερα, ο κ. Μαργαρίτης. Βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και γραμματέας της «Ανανεωτικής Αριστεράς», συνιστώσας του. 

Ξύπνησε ένα πρωί και έγραψε στο FB ότι πρέπει να υπάρξει κοινή υποψηφιότητα για ΠτΔ από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ως « ένα ισχυρό σινιάλο στη πολιτική μάχη με στόχο την ήττα της ΝΔ στο τέλος της συνταγματικής της θητείας». Έγινε δε εξαιρετικά πιο συγκεκριμένος, όντας προσκεκλημένος σε πολιτική εκπομπή του MEGA, διερωτώμενος « Θα είχε κανείς αντίρρηση για την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου της ΑΔΑΕ;»    

Από τη Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε μια διαρροή περί ενόχλησης, η οποία καθ΄ υπερβολή χαρακτηρίστηκε μεγαλοπρεπές άδειασμα του κ. Μαργαρίτη. Κανένα άδειασμα δεν υπήρξε επί της ουσίας. Ούτε του προσώπου που επέλεξε ο κ. Μαργαρίτης να αναδείξει ιδιαιτέρως.

Οι παλιές καραβάνες της δημοσιογραφίας, αν έβαζαν τίτλο στα περί ενόχλησης Ανδρουλάκη θα έγραφαν «για τα μάτια του κόσμου και για τα αυτιά του Βαγγέλη Βενιζέλου». Δεδομένου ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πίνει νερό στο όνομα του Ράμμου, την δήθεν ενόχληση για την πρωτοβουλία Μαργαρίτη να τον ονοματίσει πρώτος, είναι αρκετοί αυτοί που δεν την «αγοράζουν».

Στην υπόδειξη Ράμμου από Χαρίτση για υποψήφιο ΠτΔ, απάντησε ήδη το ΚΚΕ αρνητικά. Ο Περισσός έχει ευθέως κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ότι ενώ κίνησε γη και ουρανό για τις άλλες παρακολουθήσεις, δεν έπραξε το ίδιο για τις καταγγελίες περί παρακολούθησης των τηλεφώνων του ΚΚΕ από το 2016. Βουλευτές του ΚΚΕ χαρακτήριζαν «ακόμη και ύποπτες» τις δικαιολογίες, που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ως προς την υπόθεση των συνακροάσεων στον Περισσό. 

Από την ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας κ.α στην πρόταση Χαρίτση, θα διαφανεί και το εύρος του… δημοκρατικού μετώπου, στο οποίο δεν θα μπορεί να αντιταχθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στην απίθανη περίπτωση που θα το ήθελε.

Ή στην περίπτωση που δεν εκπορεύεται από τον ίδιο, όπως πιθανολογείται από τον πρώτο «λαγό», που έριξε στη σκακιέρα το όνομα του Ράμμου…