«Η συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι κοντά», δήλωσε στο BBC πρώην σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης
Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη είπε στον βρετανικό τηλεοπτικό φορέα ότι «φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» για τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.
Όλα αυτά, την ώρα που ο Κιρ Στάρμερ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν για συνομιλίες στην Downing Street την Τρίτη, «αν και από την Ντάουνινγκ Στριτ είπαν ότι το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», σύμφωνα με το BBC.
Το θέμα των Γλυπτών δεν συζητήθηκε στην έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με τους Βρετανούς.
«Η συνάντηση έρχεται εν μέσω αναφορών ότι έχουν προχωρήσει πρόσφατα οι συνομιλίες για μια συμφωνία (...) Το καθεστώς για τα Γλυπτά υπήρξε πηγή διπλωματικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας για δεκαετίες. Η Ελλάδα λέει ότι είχαν κλαπεί, αλλά το Βρετανικό Μουσείο το απορρίπτει και λέει ότι αποκτήθηκαν νόμιμα. Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Μουσείου συνεχίζονται από το 2021», αναφέρει το BBC.
Σταματούδη: Κοντά, αλλά δεν ξέρω πόσο κοντά η συμφωνία
Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, η οποία ήταν σύμβουλος του Έλληνα υπουργό Πολιτισμού κατά τη διάρκεια των προηγούμενων διαπραγματεύσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι πιστεύει ότι «μια συμφωνία είναι κοντά», αλλά δεν ήταν σίγουρη «αν είναι αρκετά κοντά».
Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει μια «πολιτιστική, στρατηγική συνεργασία», η οποία θα περιλαμβάνει και άλλες αρχαιότητες που θα σταλούν στο Βρετανικό Μουσείο για να γεμίσει η γκαλερί που θα μείνει κενή σε περίπτωση επιστροφής.
Οι διαπραγματεύσεις για το τι θα μπορούσε να σταλεί στο Βρετανικό Μουσείο είναι «μυστικές», είπε η καθηγήτρια Σταματούδη, προσθέτοντας ότι ενώ δεν συμμετέχει προσωπικά σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, πιστεύει όμως ότι θα περιλαμβάνει «αρχαιότητες που προσελκύουν την προσοχή του κοινού».
Η κ. Σταταμούδη είπε ότι η εξασφάλιση της επιστροφής είναι κάτι για το οποίο «όλοι οι Έλληνες είναι παθιασμένοι», καθώς οι αρχαιότητες θεωρούνται ευρέως ότι αποτελούν μέρος της «πολιτιστικής κληρονομιάς» της χώρας.