Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Στο… φουλ βάζει τις μηχανές η κυβέρνηση, με τη Βουλή να ετοιμάζεται μέχρι τις 9 Αυγούστου να ψηφίσει τρία νομοσχέδια. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, το επιτελικό κράτος και το πολυνομοσχέδιο (που περιλαμβάνει την κατάργηση του ασύλου, κ.α.) θα γίνουν μέχρι να «κλείσει» για διακοπές η Βουλή, νόμοι του κράτους.
Ήδη σήμερα (στις 13:00) ξεκινά η επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου και του επιτελικού κράτους, με το πρώτο να αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το βράδυ της Τρίτης. Το, δε, επιτελικό κράτος (του οποίου η επεξεργασία ξεκινά στις 14:00) έχει εισαχθεί με την κανονική διαδικασία, γεγονός που σημαίνει ότι θα ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου. Σε ότι αφορά το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα κατατεθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα, με στόχο να ψηφιστεί (κι αυτό) μέχρι η Βουλή να διακόψει για λίγο τις εργασίες της.
Σε κάθε περίπτωση και στα τρία νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις ιδιαίτερα σημαντικές, εξ ού η κυβέρνηση «τρέχει» να τις εγκρίνει μέσα στο καλοκαίρι. Επί παραδείγματι, η μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει προγραμματιστεί να ισχύσει ήδη από φέτος, δηλαδή η μείωση να εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι πιο «κερδισμένοι» θα είναι αυτοί που κατέχουν περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 60.000 και έως 120.000 ευρώ, καθώς θα δουν τα εκκαθαριστικά τους μειωμένα κατά 100 ευρώ ή και περισσότερα. Εκτός αυτού, στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η (τελευταία) ρύθμιση για τις 120 δόσεις, η οποία θα είναι πιο ευνοϊκή. Συγκεκριμένα, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ και παράλληλα μειώνεται στο 3% από 5% το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Εις ότι αφορά το επιτελικό κράτος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το «νομοσχέδιο επικεντρώνεται στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και τη βελτίωση της επαφής τους με το κράτος, έτσι ώστε όλοι να εξυπηρετούνται με ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς να ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία».
Μεταξύ άλλων:
- Με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων γενικών γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
-Σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Γραμματείες ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επίσης στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης και της εμπιστοσύνης στους δημόσιους υπαλλήλους, καταργείται η θέση του γενικού γραμματέα και την ευθύνη/αρμοδιότητα αναλαμβάνει ο γενικός διευθυντής.
Τέλος, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ναι μεν συζητήθηκαν στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ακόμα όμως δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και κυρίως οι αλλαγές σε δήμους και περιφέρειες ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της απλής αναλογικής, ήτοι να καμφθεί η ακυβερνησία. Επίσης δεν αποκλείεται να εισαχθεί και ρύθμιση για την απονομή ψηφιακής σύνταξης.