Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον Ποινικό Κώδικα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οδήγησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην αποχώρηση, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν μόνο του να συζητά και αργότερα να τον υπερψηφίζει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας δεν προσήλθε στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, καθώς ήδη από προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα απέχει.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να «παγώσει» την συζήτηση και ψήφιση των Κωδίκων εάν δεν υπάρξει ευρεία συναίνεση, σχολιάζοντας πως «η τυχόν διακοπή αυτής συναινετικής πορείας θα οδηγήσει και κυβέρνηση να δούμε ζητήματα με βάση τα νέα δεδομένα». Όπως εξηγούσαν πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης ωστόσο, η δήλωση του υπουργού δεν σήμαινε πως υπάρχει σκέψη απόσυρσης των Κωδίκων αλλά πως μια μεταρρύθμιση τέτοιου εύρους που έχει την αποδοχή όλων, θα έπρεπε να τύχει και κοινοβουλευτικής συναίνεσης.
«Η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη και ανοίγει μόνο για διευθετήσεις», τόνισε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, με τον γραμματέα της ΝΔ, Κ. Τσιάρα, να προσθέτει ότι «λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και τον κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης».
Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε τρεις φορές η σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Προσέθεσε μάλιστα, πως αν υπήρχε το ενδιαφέρον κυβέρνησης για την προώθηση αυτών Κωδίκων για την τελική ψήφισή τους προφανώς δεν θα περίμενε μέχρι την εσχάτη ώρα την παραμονή διάλυσης Βουλής. Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο οι Κώδικες συνδέθηκαν με την αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. «όλα αυτά δεν είναι απλά διολισθήσεις του Συντάγματος και καταδολίευση συγκεκριμένων διατάξεων Συντάγματος. Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε δικαιοσύνη από πρώτη στιγμή. Έχετε δώσει δείγματα κακοποίησης του θεσμού της δικαιοσύνης καθ' υποταγή στις πολιτικές σας σκοπιμότητες και σε αυτό πλαίσιο έρχεστε συζητήσετε τους Κώδικες», τόνισε ανακοινώνοντας την αποχώρηση του ΚΙΝΑΛ.
Ακολούθως, αποχώρησε και το κόμμα της Χρυσής Αυγής καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως παρωδία.
«Πρόκειται για μια απαράδεκτη fast track διαδικασία λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής και εν μέσω προεκλογικής περιόδου», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης προσθέτοντας ότι «μας δημιουργεί ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες ο χρόνος που κατατέθηκαν. Δεν θα τη νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία και αποχωρούμε από τη συζήτηση».
Σημειώνεται ότι οι Κώδικες υπερψηφίστηκαν από την αρμόδια επιτροπή.