Βουλή: Πώς το Σάββατο προέκυψε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη ψήφο των ομογενών
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI

Βουλή: Πώς το Σάββατο προέκυψε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη ψήφο των ομογενών

Προχθές το απόγευμα στη Βουλή πρώτος από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων μίλησε ο εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας κ Καζαμίας.

Ομογενής ο ίδιος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην αναγκαιότητα να ψηφίζουν χωρίς περιορισμούς οι Έλληνες του εξωτερικού.

Ως εδώ φυσικά κανένα πρόβλημα.

Μόνο που συνεχώς κοιτούσε προς τα έδρανα της συμπολίτευσης εγκαλώντας τους βουλευτές της, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε τους περιορισμούς.

Μάταια ορισμένοι βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων του έδειχναν τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και τον διέκοπταν με φράσεις «Πέστε τα αλλού» και «Συμφωνούμε».

Ο κ Καζαμίας συνέχιζε να κατηγορεί τη ΝΔ πιθανώς από άγνοια για το πως φτάσαμε σε αυτή την «κουτσουρεμένη» ρύθμιση για την ψήφο των ομογενών που απαιτούσε για να περάσει από τη Βουλή 200 βουλευτικές ψήφους.

Πεδίο δόξης, όμως, λαμπρό για την κυβέρνηση που δείχνοντας γρήγορα αντανακλαστικά επανέφερε σε λίγο την πρόταση δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τη χωρίς περιορισμούς δηλαδή ψήφο των ομογενών στη χώρα κατοικίας τους, αναγκάζοντας την κ.Ζωή Κωνσταντοπούλου να την αποδεχθεί άμεσα και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για τις 200 ψήφους που απαιτούνται ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Η Βουλή, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα ακόμη και μέσα από αντιπαραθέσεις να παράγει συναινέσεις, αρκεί να γίνεται πραγματικός διάλογος πέρα από τα επικοινωνιακά κόλπα και τις κορώνες.

Σημαντικότατος, τέλος, αναδεικνύεται και ο ρόλος των βουλευτών, κυρίως των κυβερνητικών.

Απαιτείται, όμως,να έχουν γνώση των θεμάτων και επεξεργασμένες προτάσεις και όχι να καταφεύγουν κάποιες φορές σε απλή επανάληψη κάποιων τμημάτων από τις αιτιολογικές εκθέσεις των νομοσχεδίων.

*Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι βουλευτής ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης