Σε μια από τις κλειστές συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη στις αρχές Ιανουαρίου - και ενώ το ΠΑΣΟΚ ήδη υποχωρούσε στις δημοσκοπήσεις πριν καν προκύψει η σύμπραξη των αρχαγγέλων της καθάρσης - η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού Άννα Διαμαντοπούλου, προειδοποιούσε «αν δεν σταματήσει άμεσα αυτή η συζήτηση θα μας κάνει κακό…πρέπει να πούμε τέλος. Οι εκλογές είναι σε δυόμισι χρόνια». Η προειδοποίηση αφορούσε ευθέως τον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος είχε ανοίξει τη συζήτηση με ποιον δεν θα πάει και με ποιους θα πάει αν οι επόμενες εκλογές δεν οδηγήσουν – μετά βεβαιότητας – σε αυτοδυναμία.
Το καμπανάκι αγνοήθηκε. Το ΠΑΣΟΚ που από σπόντα βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κ. Ανδρουλάκης βλέποντας την πλατεία να γεμίζει πίστεψαν ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένει τα δυόμιση χρόνια μέχρι τις εκλογές. Η ηγετική ομάδα δεν αξιολόγησε όσο έπρεπε το εύρημα ερευνών της κοινής γνώμης που διέθετε και έδειχνε πως το σημείο σύγκλισης της βάσης του κόμματος ήταν πλέον η πίστη για την εκλογική νίκη.
Η βάση του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσε ότι η αποδυνάμωση της ΝΔ θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ. Φευ. Η μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών του έγινε καταιγιστική μετά την «υποδούλωση» στη μονοθεματική ατζέντα της τραγωδίας των Τεμπών και στην ακραία εργαλειοποίηση της από την κ. Κωνσταντοπουλου και τον Κ. Βελόπουλο. Οι δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν το αναμενόμενο.
Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο συνεχίζει να υποχωρεί αλλά τουλάχιστον δημοσκοπικά, διακυβεύεται πλέον η δεύτερη θέση. Σε μια από τις δυο δημοσκοπήσεις η Πλεύση Ελευθερίας κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Άρον άρον η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να ξεφύγει από τα αντισυστημικά πλοκάμια που την πνίγουν με τον εκπρόσωπο να προβαίνει σε μια διασταλτική ερμηνεία του αντισυστημισμού. Παράλληλα ο τρόπος που ο κ. Τσουκαλάς «συστήνει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστον αδόκιμος. « Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει δύσκολα τα τελευταία 15 χρόνια αλλά επιβίωσε και πλέον είναι καθαρά ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης… έχει νέο αρχηγό και νέο πολιτικό προσωπικό.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κυβερνήσει, δεν έχει κάνει ρουσφέτια και δεν έχει καμία σύνδεση με το παλαιό κράτος» ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο κ. Ανδρουλάκης σίγουρα δεν λογίζεται ως «νέος αρχηγός». ‘Ήταν νέος αρχηγός το Δεκέμβριο του 2021 όταν πρωτοεκλέχθηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τέσσερα χρόνια μετά είναι ελαφρώς «μπαγιάτικος» αρχηγός. Ούτε μπορεί να εκληφθεί ως πλεονέκτημα ότι δεν διαθέτει την παραμικρή εμπειρία από τη διοίκηση και διακυβέρνηση ενός κράτους το οποίο δηλώνει ότι θέλει λέει να αλλάξει με «ρήξεις και ανατροπές». Η κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν έχει κάνει κανένα ρουσφέτι όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντική υπό το πρίσμα όμως ότι ουδέποτε πέρασε από θώκο υπουργού ή υφυπουργού.
Η δημοσκοπική καχεξία του ΠΑΣΟΚ βγάζει στο προσκήνιο τους …φίλτατους φίλους του προέδρου που θέτουν στη δημόσια συζήτηση τις αδυναμίες του. Ο Χάρης Καστανίδης, παραγκωνισμένο στέλεχος από την ηγεσία Ανδρουλάκη, μέσα από το δημοτικό ραδιόφωνο του Χάρη Δούκα ( 9,84) δήλωσε: «Θα χρειαστεί πολύ δουλειά ώστε να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ ως η επόμενη εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ως προς το γιατί δεν γίνεται, ρωτήστε τον Νίκο Ανδρουλάκη». Οι ερωτήσεις για την ηγεσία πληθαίνουν στο παρασκήνιο και θεωρείται θέμα χρόνου και κάποιας επόμενης δημοσκόπησης να τεθούν μεγαλοφώνως. Ο Ν.Ανδρουλάκης προς το παρόν δεν δείχνει να ανησυχεί τόσο πολύ αφού όλοι έχουν προειδοποιηθεί εξωδίκως με πέλεκυ στην περίπτωση που προκληθεί εσωστρέφεια.
Η συνταγή των θεματικών και προγραμματικών εκδηλώσεων είναι σωστή αλλά στη βιτρίνα τους, τοποθετείται η πολύ παλιά φρουρά του κόμματος. Οι εφεδρείες του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ δείχνουν εντελώς παράταιρες δίπλα στον κ.Ανδρουλάκη. « Εμείς θέλουμε ένα κράτος που να ανήκει στους πολίτες, να τους υπηρετεί και να τους παρέχει ασφάλεια, προοπτική και ευημερία. Αυτό το κράτος σας καλώ να διεκδικήσουμε μαζί. Ας διεκδικήσουμε το οξυγόνο μας» ανέφερε ενώ αποφεύγει να απαντήσει στην πρό(σ)κληση για την αλλαγή του άρθρου 16 και την καθολική αξιολόγηση στο δημόσιο.
Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου μπροστά στο αδιέξοδο της ατζέντας των fake news, της τοξικότητας και κυρίως τον ορατό κίνδυνο μιας « fake» ηρωίδας που θα μαζέψει το αντισυστημικό χαρτί επιστρέφουν στο λεκτικό διαγωνισμό ποιος είναι η ηγέτιδα δύναμη της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) και ποιος ο καταλύτης για την προοδευτική διέξοδο (ΣΥΡΙΖΑ).
« Εμείς λέμε ότι μόνο του το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τον κύριο Μητσοτάκη. Εμείς λέμε ότι και εμείς δεν αρκούμε για να κερδίσουμε.. προκύπτει ένα ερώτημα: Να φύγει αυτή η κυβέρνηση, ποιος θα έρθει στη θέση της; Χρειάζεται λοιπόν μια προοδευτική πρόταση» αναγνώρισε καθαρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αισθάνεται αβεβαιότητα για την καρέκλα του με δεδομένο ότι ο Π. Πολάκης προ ημερών έκανε σαφώς ένα το πρώτο βήμα. Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε τρεις ή τέσσερις φορές ότι « ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόεδρο» ενώ το ίδιο μήνυμα πάσχιζε να στείλει και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιώργος Καραμέρος.