Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Το τελευταίο διάστημα μπορεί τα φώτα της επικαιρότητας να έχουν πέσει πάνω στο Σκοπιανό και στις επιπτώσεις που έχει στις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, όμως όλοι γνωρίζουν ότι σε μία χώρα που οι πολίτες της έχουν βιώσει οχτώ χρόνια σκληρών περικοπών, η οικονομία θα είναι αυτή που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.
Η άποψη αυτή ακούγεται έντονα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ λοιπόν και περίπου τρεις μήνες το οικονομικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βάλει κάτω αριθμούς και παραμέτρους, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα πλέγμα προτάσεων και μέτρων, με στόχο την ανακούφιση των χιλιάδων φορολογουμένων που ταλαιπωρούνται καθημερινά.
Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του προέδρου της ΝΔ σε κατοίκους της Λευκάδας, την περασμένη Τετάρτη, κατά την επίσκεψή του στο νησί.
«Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για το χρέος και δεν μιλάει κανείς για τα χρέη τα δικά σας, που σας παίρνουν οι τράπεζες ακόμη και το βράδυ τηλέφωνο. Εμείς θα ασχοληθούμε και με το ιδιωτικό χρέος, που δεν έχει ασχοληθεί κανείς», τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η συγκεκριμένη αναφορά λοιπόν την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, η οποία θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στο δρόμο προς τις εκλογές.
Αν αναλογιστούμε για παράδειγμα ότι σχεδόν οι μισοί Ελληνες χρωστούν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ χιλιάδες είναι και οι κάτοχοι «κόκκινων» δανείων, τότε οι όποιες ρυθμίσεις αποκτούν μεγάλη σημασία για την επιβίωση εκατομμυρίων οικογενειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην άνοδο στη ΔΕΘ το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις βαλίτσες του ένα πλέγμα προτάσεων με επίκεντρο την ανακούφιση φυσικών προσώπων αλλά και επιχειρήσεων.
Κομβικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους θα έχουν δύο βασικοί άξονες. Οι ρυθμίσεις για τα χρέη στο δημόσιο και στα ταμεία και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.
Πιο συγκεκριμένα:
– Για τα χρέη στην εφορία, από την επεξεργασία που έχουν κάνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από τα 100 δις ευρώ που μέχρι το τέλος του 2017 οφείλονται στην Εφορία, το μεγαλύτερο μέρος δεν επιδέχεται είσπραξης. Τα χρήματα αυτά αφορούν κυρίως σε πτωχευμένες επιχειρήσεις. Με βάση αυτό το σκεπτικό η ΝΔ προτείνει τις εξής ρυθμίσεις:
1) Με οδηγό τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και με επικαιροποίηση των σχετικών κριτηρίων της ΑΑΔΕ, η ΝΔ προτείνει την διαγραφή των “ανείσπρακτων οφειλών».
2) Όσες οφειλές χαρακτηριστούν «εισπράξιμες», θα μπορούν να ρυθμιστούν σε μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει σε οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, που αφορούν πάνω από 3 εκατομμύρια οφειλέτες. Αυτές θα σπάσουν σε δύο κομμάτια. Το ένα από αυτά θα παγώσει και θα αντιμετωπιστεί, όταν αποπληρωθεί και η τελευταία ρυθμισμένη δόση.
3) Για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ, η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, ουσιαστικά μόνο με την αίτηση του οφειλέτη. Αντίθετα για μεγαλύτερες οφειλές σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Μεγάλη σημασία το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ αποδίδει στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Στόχος της προωθούμενης ρύθμισης είναι η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και η αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Όχημα για τη βελτίωση της κατάστασης που επιβαρύνει και τον τραπεζικό τομέα θα είναι η επικαιροποίηση του «στρατηγικού κακοπληρωτή». Στην επικαιροποίηση αυτή αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ.