«Το πένθος να μην είναι ακινητοποιητικό, αλλά κινητοποιητικό, να γίνει δηλαδή παράγων δημιουργίας. Νομίζω αυτό θα αποτυπωθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο» δήλωσε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, αναφερόμενος στην καταστροφική κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα.
«Και ο ίδιος ήθελε να πάει πολύ στη Θεσσαλονίκη και ακριβώς να δώσει ένα οραματικό πλαίσιο για το πού βρισκόμαστε και πώς πρέπει από δω και πέρα να προχωρήσουμε. Και νομίζω θα το δείτε αυτό και το Σάββατο το βράδυ στη ΔΕΘ και το πρωί της επόμενης, στη συνέντευξη Τύπου» συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός, παραδέχθηκε πως ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, το φετινό, με πολύ μεγάλες καταστροφές που υπενθυμίζει ακριβώς τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και το πόσο πολύ πρέπει να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των υποδομών και ευρύτερα της κοινωνίας, μπροστά στους κινδύνους που έρχονται. «Είχαμε μια πρωτόγνωρη πραγματικά πλημμύρα στη Θεσσαλία, τέτοια που γίνεται μια φορά ανά αιώνα, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε εκεί» ανέφερε.
Χαραμάδα αισιοδοξίας η αλληλεγγύη των Θεσσαλών - Πλούτος της χώρας το κοινωνικό κεφάλαιο
«Μόνη φωτεινή χαραμάδα αισιοδοξίας, η αλληλεγγύη των ανθρώπων, η αλληλεγγύη των Θεσσαλών μεταξύ τους, που ήταν και ένας βασικός παράγων να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα. Ξέρετε ότι με το ένα τρίτο της βροχόπτωσης πριν από δύο χρόνια στη Γερμανία είχαμε πάνω από 200 νεκρούς και ο ίδιος τυφώνας Daniel στη Λιβύη, βεβαίως, άλλου είδους κράτος η Λιβύη, αλλά με το ένα πέμπτο της βροχόπτωσης σε σχέση με αυτό που είχαμε στη Θεσσαλία, ίδιο φαινόμενο, οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 10.000.
Εμείς εδώ, οι Θεσσαλοί δεν άφησαν τους ανήμπορους, δεν αφήσανε τους ηλικιωμένους, δεν άφησαν τους ευάλωτους ανθρώπους, σε ανάγκη, μόνους. Υπήρξε μια κινητοποίηση και αυτό είναι ένα κοινωνικό κεφάλαιο, ένας πλούτος της χώρας πέρα από το φυσικό κεφάλαιο, τις υποδομές, που δεν μετριέται σε χρήμα, αλλά είναι υπερπολύτιμο και πρέπει να το αναδεικνύουμε» τόνισε ο κ. Καιρίδης.
Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την κριτική και γινόμαστε καλύτεροι
Σε ό,τι αφορά στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με την κακοκαιρία, στον άξονα της πρόληψης και της ετοιμότητας, ο κ. Καιρίδης, επισήμανε πως «η κριτική είναι μέρος του δημοκρατικού παιχνιδιού και βεβαίως ασκείται, τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας και γινόμαστε καλύτεροι. Υπάρχει ζήτημα στην ακόμα καλύτερη οργάνωση, έχουν γίνει πολλά βήματα στην Πολιτική Προστασία, οι προκλήσεις όμως διαρκώς μεταλλάσσονται, αυξάνονται και γίνονται τα πράγματα πιο δύσκολα».
Μάλιστα, αναφέρθηκε στις καταστροφές που υπέστησαν οργανωμένα κράτη, όπως η Γερμανία παλιότερα και πιο πρόσφατα ο Καναδάς, η Χαβάη και επισήμανε πως τα βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας, το 112 και η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού περιόρισαν τις απώλειες.
«Η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη, από την κλιματική αλλαγή και πρέπει όλοι μαζί να σχεδιάσουμε σωστά τις υποδομές και το μέλλον. Να κάνουμε τη σοβαρή κουβέντα δηλαδή και όχι τον πετροπόλεμο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.