Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με την Επιτροπή, για την επικαιροποίηση της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Μετά τη συνάντηση με την Σουηδή Επίτροπο, ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα εξής: Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και τη στηρίζει και η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ μόνη. Δεύτερον, η Επιτροπή είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα μία έκτακτη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο εκτάκτων αναγκών για την αντιμετώπιση του προβλήματος σήμερα και επιπλέον να κινήσει τις διαδικασίες για να παρασχεθεί επιπλέον βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό από τους ευρωπαϊκούς φορείς, όπως ο Οργανισμός για το 'Ασυλο (EUAA) και η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, Frontex, για την καλύτερη και πληρέστερη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Με αυτό τον τρόπο, οι Βρυξέλλες απαντούν σε όλες τις κακόβουλες φήμες που είχαν αναπτυχθεί μετά το ναυάγιο της Πύλου, περί αποχώρησης της Frontex, ή διαταραγμένης επικοινωνίας με την Επιτροπή, σχολίασε ο Έλληνας Υπουργός.
Στη συνέχεια, στη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Υπουργού και της Επιτρόπου Γιόχανσον, προστέθηκε η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών, κ. Φέϊζερ και η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της καλύτερης συνεργασίας με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό, συμφωνήθηκε να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία, μεταξύ Αθήνας-Βερολίνου-Επιτροπής για το ζήτημα αυτό, καθώς τόνισε ότι και το Βερολίνο έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το τί γίνεται στον ανατολικό διάδρομο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ροών προς τη Γερμανία προέρχονται από την Τουρκία, κυρίως μέσω βαλκανικών οδών.
Ο Δ. Καιρίδης, επισήμανε ότι σε συνέχεια των θετικών επαφών των τελευταίων ημερών, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, η Αθήνα βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα με την Επιτροπή, «στη βάση της επικαιροποίησης, ανανέωσης και εμπλουτισμού της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016». «Θέλουμε η Τουρκία να φυλάει τα σύνορά της καλύτερα, να καταπολεμήσει τα δίκτυα των διακινητών και να δεχθεί επιστροφές όπως προβλέπονταν», δήλωσε ο Δ. Καιρίδης, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά ζητάμε εφαρμογή του συμφώνου του 2016. Από την πλευρά της η Επιτροπή, εξετάζει μια σειρά από ιδέες (χρήματα και άλλα) που βρίσκονται προς συζήτηση, πρόσθεσε ο Έλληνας Υπουργός.
Στο πλαίσιο των νέων συζητήσεων, για «ανανέωση» της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Αρλί Γιερλίκαγια αναμένεται να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μεταβεί στην 'Αγκυρα τον Οκτώβρη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, με την προσδοκία ότι η 'Αγκυρα αρχίζει να κατανοεί ότι είναι προς το συμφέρον και της ίδιας να βελτιωθούν κάποια πράγματα, όσον αφορά κυρίως την καλύτερη φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών των δύο πλευρών.