Στις πολιτικές της κυβέρνησης που δίνουν προοπτική στους νέους να επιστρέψουν στην Ελλάδα αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας την Τρίτη το απόγευμα στην Ετήσια Εκδήλωση Πρωτοβουλίας BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει.
Ειδικότερα, η κα. Μιχαηλίδου τόνισε ότι «η επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού δεν είναι μόνο μια οικονομική ανάγκη, αλλά μια κοινωνική και ηθική υποχρέωση. Η Ελλάδα οφείλει να αγκαλιάσει τα παιδιά της που έφυγαν στο εξωτερικό αναζητώντας ευκαιρίες και να τους προσφέρει ένα φιλόξενο και υποστηρικτικό περιβάλλον για να επιστρέψουν και να προσφέρουν στην πατρίδα τους».
Για να προσθέσει πόσο σημαντικό είναι «να ''στέλνουμε σήμα'' στους συμπατριώτες μας που ζουν εκτός συνόρων πως η οικονομία μας πηγαίνει κάθε χρόνο καλύτερα, οι μισθοί αυξάνονται και πως αν θέλουν να ιδρύσουν μια επιχείρηση στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούν από τη γραφειοκρατία».
Τρεις πυλώνες για την επιστροφή των «ταλέντων»
Τρεις είναι ι βασικοί πυλώνες για την επιστροφή των ταλέντων» πίσω στην χώρα, όπως επεξήγησε η Δόμνα Μιχαηλίδου: «Γυρνάω πίσω στην Ελλάδα σημαίνει μισθός, φορολογικά κίνητρα, ελαφρύνεις, φορολογικοί συντελεστές. Σημαίνει υπηρεσίες για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή είτε για τα παιδιά είτε και τους μεγαλύτερους. Σημαίνει ένα φιλικό και συμπεριληπτικό περιβάλλον για όλους».
Όσο για το Rebrain Greece, πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που διασυνδέει, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», «ταλέντα» που διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδας με τις επιχειρήσεις. Στόχος του Rebrain Greece είναι η κάλυψη θέσεων εργασίας που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση, ικανότητες και δεξιότητες. Ήδη στην Πλατφόρμα Rebrain Greece έχουν ενταχθεί 1.000 «ταλέντα» και 145 επιχειρήσεις και έχουν αναρτηθεί 170 θέσεις εργασίας.
Όπως είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: «ο Ψηφιακός Μηχανισμός Διασύνδεσης ταλέντων με θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας και σύμπραξης του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το Rebrain Greece, που είναι συμβατό με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ενίσχυσης Ταλέντων, αποτελεί μέρος των δράσεων της Κυβέρνησης για την ανάδειξη, προσέλκυση και διατήρηση των ταλέντων σε όλη την Ελλάδα και σε περιφέρειες, που παρουσιάζουν μεγάλη έλλειψη εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης».
Πρωτοβουλίες επανακατάρτισης του εργατικού δυναμικού
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες επανακατάρτισης του εργατικού δυναμικού, τα επιδόματα μητρότητας, τις προοπτικές της ελληνική οικονομίας και τα φορολογικά κίνητρα, η κα. Μιχαηλίδου διευκρίνισε: «Το κράτος έχει θεσπίσει δέσμη φορολογικών κινήτρων, ώστε να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό καθεστώς για τα φυσικά πρόσωπα που θα μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και φορολογούνται πλέον για το παγκόσμιο εισόδημά τους στη χώρα μας. Όσα φυσικά πρόσωπα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για το 50% του εισοδήματός για επτά φορολογικά έτη».
«Η αξιοποίηση του δυναμικού των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό» συνέχισε η Δόμνα Μιχαηλίδου «είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των αναπτυξιακών μας στόχων. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από εξειδικευμένα στελέχη και με τις πολιτικές μας έχουμε δώσει προοπτική στους νέους να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Δημιουργούμε μια Ελλάδα που προσφέρει ευκαιρίες και προοπτικές για όλους».
Στην συζήτηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συμμετείχε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Αλέξανδρος Πατεράκης, Deputy CEO της ΔΕΗ, ο Γιάννης Παπαχρήστος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του BrainReGain και CEO του ομίλου ANT1 και ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, President & CEO της METRO ΑΕΒΕ.