Στη συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump για τα F-16 ανεφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον realfm υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή είναι αναγκαία και επωφελής και το κόστος θα είναι σε βάθος 10-15 ετών.
Όπως είπε, «η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, στην οποία χαίρομαι που επιμένουν όλοι τόσο πολύ, αποτελεί καταρχήν μία αναγκαία συμφωνία για να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροπλάνων για τον οποίο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. Σε ό,τι αφορά το κόστος αυτής της αναβάθμισης, σε ότι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι ύψους 1,1 δισ., το σύνολο βεβαίως της συμφωνίας είναι 2,4 δισ. αλλά αυτά δεν επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου. Το 1,1 δισ. θα επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό σε ένα βάθος 10ετίας, 15ετίας.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ακόμα ότι: «πρόκειται για μία συμφωνία η οποία είναι επωφελής, στο βαθμό βεβαίως που την εντάσσουμε στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δηλαδή στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας και εκτιμώ ότι όλη η φασαρία που έχει γίνει είναι ολίγον υπερβολική».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και το μέρισμα λέγοντας ότι «η συζήτηση θα γίνει όταν θα έχουμε τα σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία για την υπεραπόδοση της οικονομίας και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Υπάρχουν σκέψεις, υπάρχουν επεξεργασίες, υπάρχουν προφανώς συγκεκριμένοι προσανατολισμοί, δηλαδή η ενίσχυση των φτωχότερων και πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και νομίζω σε αυτό το πλαίσιο έγινε η δήλωση του κ. Βερναρδάκη», ήταν, μεταξύ, άλλων, η απάντηση του κ. Τζανακόπουλου στη δήλωση του Χριστόφορου Βερναρδάκη ότι θα δοθεί μέρισμα περίπου 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες.
Κληθείς να σχολιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένες, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα επιτευχθεί και με το παραπάνω και από εκεί και πέρα το τι θα γίνει με το πλεόνασμα θα το συνεννοηθούμε και θα το συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις».
Φωτογραφία: SOOC