Οι έξι περιφέρειες της χώρας, που παραμένουν με γκρι χρώμα στον χάρτη του υπουργείου Εσωτερικών, μπαίνουν πλέον στο επίκεντρο της πολιτικής «μάχης» της Κυριακής. Μιας «μάχης» που δίνεται στη σκιά των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και του αντίκτυπου, που προκάλεσαν, επιβεβαιώνοντας την πολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας και την καθίζηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.
Επί της ουσίας, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης περιορίζεται σε μία περιφέρεια και έναν δήμο. Πρόκειται για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου αναμετρώνται ο Κώστας Αγοραστός, υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, με τον Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών είχε θεωρηθεί ως κρας-τεστ, καθώς οι κάλπες στήθηκαν στον απόηχο των μεγάλων καταστροφών στη Θεσσαλία. Η επικράτηση του Κώστα Αγοραστού με 41,25% έναντι 34,18% του Δημήτρη Κουρέτα, αποτέλεσε ένα πολιτικό μήνυμα της κάλπης.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί ένα από τα «στοιχήματα» της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμονή της εκλογικής αναμέτρησης, βρέθηκε στο πλευρό του υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας. Σημαντική η συγκεκριμένη περιφέρεια και για την αντιπολίτευση, όχι μόνο γιατί είναι η μοναδική, που διεκδικεί, αλλά και γιατί ακριβώς οι εκλογές διεξάγονται κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
Για το λόγο αυτό, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να ανεβάσουν τους τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκβιάζει τους ψηφοφόρους και συνδέει το αποτέλεσμα με την απρόσκοπτη χρηματοδότηση έργων και υποδομών στην περιοχή. Κατηγορία, την οποία διέψευσε η κυβέρνηση, επαναφέροντας «στο τραπέζι» το διακύβευμα, που θέτει για την συναντίληψη, που απαιτείται μεταξύ περιφερειακών αρχών και κυβέρνησης ώστε να προχωρήσουν τα αναπτυξιακά έργα ανά την Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ιδιαίτερη σημασία έχει η στήριξη, που προσέφερε, λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες, η επικεφαλής των «Ενωμένων Θεσσαλών» Ελευθερία Τζανακούλη στον Κώστα Αγοραστό.
Στις υπόλοιπες πέντε περιφέρειες, η «μάχη» είναι γαλάζια, καθώς οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας έχουν απέναντί τους τους λεγόμενους «αντάρτες». Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία επενδύει η Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό βρέθηκε στην Τρίπολη την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δημήτρης Πτωχός, έχοντας το ποσοστό του 42,61% στον πρώτο γύρο, αντιμετωπίζει τον πρώην «γαλάζιο» Πέτρο Τατούλη, ο οποίος είχε λάβει 31,86%. Σημαντική για την κυβέρνηση και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου ο πρωθυπουργός την επομένη του πρώτου γύρου έδωσε το παρών στο πλευρό του Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος αντιμετωπίζει τον Κώστα Μουτζούρη.
Οι περιοδείες στήριξης των υποψηφίων, που έδωσαν και πιο συγκεκριμένα το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, έκλεισαν με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη, όπου ο Χρήστος Μέτιος έχασε για λίγες ψήφους την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συγκεντρώνοντας στον πρώτο γύρο 42,30% και αναμετράται με τον Χριστούδουλο Τοψίδη αυτή την Κυριακή.
Στην κάλπη του δεύτερου γύρου θα κριθούν ακόμη η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μεταξύ Γιώργου Αμανατίδη και Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος είναι ο επίσημος υποψήφιος, με την «μάχη» τους να είναι οριακή στον πρώτο γύρο, καθώς συγκέντρωσαν 35,54% και 34,23% αντίστοιχα, ενώ στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναμετρώνται ο Γιάννης Τραπεκλής με την Ρόδη Κράτσα.
Το διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι σαφές και έχει διατυπωθεί δημοσίως από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σημειώσει ότι οι περιφερειάρχες πρέπει να συμμερίζονται το ίδιο όραμα με την κυβέρνηση, με επίκεντρο την αναπτυξιακή πορεία, που θα ακολουθηθεί και τα μεγάλα έργα, που πρέπει να προχωρήσουν.
Επιπροσθέτως, οι χρηματοδοτικοί πόροι και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια είναι σημαντικοί, επομένως, στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει κοινός παρονομαστής για την αξιοποίησή τους. Στην κυβέρνηση είχαν υποδεχθεί με ικανοποίηση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τα οποία είχαν ερμηνευτεί ως ψήφος εμπιστοσύνης των πολιτών, εκτιμώντας ότι το πολιτικό μήνυμα εστάλη από την πρώτη κάλπη, ενώ στον δεύτερο γύρο ο πήχης μπαίνει στην επικράτηση στον μέγιστο αριθμό περιφερειών.
Τα δεδομένα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου άλλαξαν, όμως, για την αντιπολίτευση, στο πεδίο των δημοτικών εκλογών. Την Κυριακή, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος έλαβε 41,35% στον πρώτο γύρο, θα αντιμετωπίσει τον Χάρη Δούκα (14,19%), ο οποίος πλέον έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον αποκλεισμό του Κώστα Ζαχαριάδη. Εμμέσως πλην…σαφώς, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη στήριξή του και για τον δήμο Θεσσαλονίκης, στον Στέλιο Αγγελούδη, ο οποίος διεκδικεί απέναντι στον Κωνσταντίνο Ζέρβα τη δημαρχεία της πόλης.
Η κυβέρνηση φαίνεται πλέον να αναδιαμορφώνει τη στρατηγική της έναντι της αντιπολίτευσης, βάζοντας στο ίδιο κάδρο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μετά την απόφασή τους, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, να στηρίξουν «χέρι-χέρι» υποψηφίους και κάνει ευθέως λόγο για συμπόρευση των δύο, δίνοντας και το στίγμα της τακτικής που θα αναπτυχθεί - αναλόγως και των αποτελεσμάτων - απέναντι σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.