Πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέστη στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, αφού το αριστερό του προφίλ δεν το επέτρεπε ελέω προεκλογικής περιόδου. Φέτος θέλησε να καταθέσει διαπιστευτήρια… σοσιαλδημοκρατίας κουνώντας το δάχτυλο στους εκπροσώπους των βιομηχάνων με τους οποίους ως Πρωθυπουργός αλλά και πριν αναλάβει το 2015 διατήρησε αγαστές σχέσεις. Ταυτόχρονα επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δώσει ιδεολογική χροιά στην τοποθέτησή του στον ΣΕΒ. Έχοντας ήδη υποστηρίξει πως η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί τις οδηγίες της ελίτ, επέλεξε να δώσει μαθήματα σοσιαλδημοκρατίας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δείξει ότι διεκδικεί το χώρο του κέντρου μετά την πόρτα του ΚΙΝΑΛ αλλά και την εμφανή διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πάλαι ποτέ αποκαλούμενο μεσαίο χώρο.
«Προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε μια πολιτική που δεν σας ταιριάζει», δήλωνε μόλις την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον Πρωθυπουργό όχι ότι κοροϊδεύει τους πολίτες αλλά ότι εφαρμόζει την περίοδο αυτή μια πολιτική που δεν ανήκει στη Ν.Δ.
«Οι πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, δεν είναι ιδιοκτησία της ΝΔ. Εμείς είμαστε αριστεροί, προοδευτικοί, με κοινωνικό πρόσημο», ανέφερε επιχειρώντας να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην αναφορά του πως η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μια πολιτική που μπορεί να χαρακτηριστεί σοσιαλιστική.
Μπροστά στην πίεση που επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την πλευρά του κέντρου από τη μία και της συνεχούς άρνησης του ΚΙΝΑΛ και της Φώφης Γεννηματά από την άλλη, να ενδώσουν στο φλέρτ του, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες για να προτάξει τη στροφή του στη σοσιαλδημοκρατία.
Και αυτό τη στιγμή που το κόμμα του βρίσκεται σε διαδικασίες ανασυγκρότησης με τον ίδιο να προειδοποιεί όσους αντιδρούν και περιχαρακώνονται ιδεολογικά πως θα βρεθούν ακόμη και εκτός κόμματος.
Στο πλαίσιο αυτό η γενική συνέλευση του ΣΕΒ αποτέλεσε ένα είδος ευκαιρίας για τον ίδιο. Αφενός για να «μαλώσει» τους βιομηχάνους αφετέρου για να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να επαναλάβει πως η ύφεση είχε χτυπήσει τη χώρα πριν την πανδημία.
Και ενώ το δεύτερο αποτελεί όπως αποδεικνύεται η βασική του αντιπολιτευτική τακτική οι αιχμές προς τον ΣΕΒ προκάλεσαν ερωτήματα. Πολύ δεν περισσότερο όταν οι σχέσεις του με μεγάλη μερίδα της αποκαλούμενης ελίτ της χώρας ήταν κυρίως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας ιδιαιτέρως θετικές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον στήριξαν ενώ μεγάλα ονόματα βρέθηκαν αρκετές φορές δίπλα του.
Οι πόρτες άλλωστε για τον Αλέξη Τσίπρα άνοιξαν πριν καν κερδίσει τις εκλογές του 2015. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά από τις εκλογές του 2012 και μετά έδειχνε πως αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Και στελέχη του ΣΕΒ υποδέχθηκαν και αποδέχθηκαν τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καν να αντιδράσουν σε όσα δήλωνε ότι πρεσβεύει. Δηλαδή όλα εκείνα που έδειχναν ότι θα οδηγήσουν τη χώρα στα βράχια, όπως παραλίγο να συμβεί το πρώτο εξάμηνο του 2015
Βεβαία όσο ο κύκλος της εξουσίας έκλεινε ο πρώην Πρωθυπουργός επιχειρούσε να τηρήσει αποστάσεις, να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές. Η αποκάλυψη ότι έκανε διακοπές στο κότερο του Π. Παναγόπουλου αλλά και οι επικείμενες εκλογές τον ανάγκασαν να μείνει μακριά από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ το 2019, λόγω υποχρεώσεων και προεκλογικών περιοδειών κατά τη διάρκεια των οποίων κατήγγειλε την ύπαρξη σχέσεων με τη Ν.Δ.
Αυτό έκανε και μετά τις εκλογές. Το επιχειρεί και τώρα, αν και η επανάληψη της ίδια παράστασης είναι αδύνατον να κόψει εισιτήρια πολύ δε περισσότερο όταν και η πρώτη δεν είχε ανάλογη αποδοχή από τους πολίτες.