Την ανάγκη να εισαχθεί στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας η δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και χωρίς περιορισμό της εθνικότητας, «αλλιώς η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει την Ευρώπη» έθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια δηλώσεων που ακολούθησαν μετά τη σύσκεψη «η Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας δοκιμάζεται πολύ ισχυρά σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και στα εκεί κέντρα υποδοχής. Είναι ουσιώδες να σεβαστούμε όλοι το γράμμα της Δήλωσης χωρίς πολιτικές αναγνώσεις που ακυρώνουν στην πράξη τη Δήλωση αυτή. Με την έννοια αυτή δύο σημεία της χρειάζονται απολύτως κοινή κατανόηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Τουρκία».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης. Εμείς και δημόσια θέσαμε αυτά τα ζητήματα και πιστεύω ότι το μεν ένα ζήτημα χρήζει απλώς μια διευκρίνηση διότι δεν υπάρχει στη Δήλωση κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός, από την άλλη πλευρά χρειάζεται να διευκρινιστεί το ζήτημα των εθνικοτήτων».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τις απορρέουσες από τη Δήλωση και το ενωσιακό δίκαιο ευθύνες και υποχρεώσεις της, από τη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης του ασύλου, τις πολιτικές ένταξης των μεταναστών και τις επιστροφές. Για να πετύχουμε όμως, όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας πρέπει να κάνουν το ίδιο».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στη Σύνοδο της Μάλτας «από την οποία η Ελλάδα απουσίαζε», υπογραμμίζοντας ότι «άνοιξε μια σχισμή στην ακινησία της προηγούμενης περιόδου». «Φυσικά χρειαζόμαστε και αυτό τονίστηκε από όλους μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου, φυσικά χρειάζεται αλληλεγγύη και κατανομή αναλογική των προσφυγικών βαρών». Αιχμή της αλληλεγγύης, συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αποτελούν τα ασυνόδευτα παιδιά. «Το ζητούμε από όλη την Ευρώπη. Είναι πολλά αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να τα υποδεχθούμε αξιοπρεπώς χωρίς τη συνδρομή των εταίρων μας».