Του Γιώργου Φιντικάκη
Δίχως περιβαλλοντικές άδειες λειτουργούν στην ουσία οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Εξαιτίας δικαστικής εμπλοκής με το Συμβούλιο της Επικρατείας, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ο επικείμενος διαγωνισμό πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ.
Αυτά προκύπτουν από ερώτηση προς τον υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη, την οποία υπογράφουν 48 βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Κ. Σκρέκα, και στην οποία επισημαίνεται ότι επί πολλά χρόνια οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ λειτουργούσαν με προσωρινό καθεστώς. Κι αυτό καθώς για πάνω από δεκαετία δεν διέθεταν οριστική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, γεγονός που τακτοποιήθηκε με απόφαση Σταθάκη, μόλις τον Σεπτέμβριο του 2017.
Είχε ωστόσο προηγηθεί, όπως αναφέρει η ερώτηση, η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Δεκέμβριο του 2016, ότι οι συγκεκριμένοι όροι είναι άκυροι. Τότε, το ανώτατο δικαστήριο, είχε υποστηρίξει ότι παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και πάνω από δεκαετία, που είχε μεσολαβήσει από την κατάθεση της αρχικής αίτησης ανανέωσης ή τροποποίησης των όρων από τη ΔΕΗ.
Στην ουσία, το σκεπτικό του ήταν ότι αφού έχει περάσει μια και πλέον δεκαετία από την κατάθεση της αίτησης, έχουν αλλάξει και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, και άρα απαιτείται να γίνει εξαρχής νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Υπό αυτή την έννοια, οι άδειες των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθίστανται άκυρες.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ερώτηση, αφορά τις περιβαλλοντικές άδειες 7 λιγνιτικών και 2 πετρελαϊκών μονάδων, συνολικής ισχύος 4.389 μεγαβάτ, μαζί με τρία ορυχεία. Εν προκειμένω των σταθμών Μελίτης, Κομοτηνής, Αμυνταίου-Φιλώτα, Κερατέας-Λαυρίου, Λινοπεραμάτων, Λέσβου, Χίου, μαζί με τα ορυχεία Μεγαλόπολης, Κλειδιού, Αμυνταίου.
Τίθεται επομένως ζήτημα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και για τον επικείμενο διαγωνισμό πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ.
«Πώς θα προχωρήσει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης και ποιο θα είναι το αντίτιμο, όταν αυτές δεν είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες και, σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα καταπέσουν σε οποιαδήποτε προσφυγή;», διερωτώνται οι βουλευτές της Ν.Δ.
Στην ερώτησή τους προς τον κ. Σταθάκη, οι βουλευτές ρωτούν γιατί δεν προχώρησε σε οριστική διευθέτηση του προβλήματος και γιατί δεν ζήτησε από τη ΔΕΗ τον Δεκέμβριο του 2016 να καταθέσει νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), ώστε μέχρι σήμερα να είχαν εκδοθεί οι οριστικές άδειες. Καθώς επίσης, ποιες συνέπειες θα έχει η χωρίς περιβαλλοντικούς όρους λειτουργία των εγκαταστάσεων και τι αντίκτυπο θα έχει το γεγονός στον επικείμενο διαγωνισμό.