Δημοσκόπηση Interview: Άνοδος για ΝΔ, πτώση για ΠΑΣΟΚ - Έκτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Interview: Άνοδος για ΝΔ, πτώση για ΠΑΣΟΚ - Έκτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανοδική πορεία τόσο στην πρόθεση ψήφου για το κυβερνών κόμμα όσο και στη δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Interview με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζει πτωτική τάση και τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στην έκτη θέση.

Η δημοσκόπηση της Interview, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.555 ατόμων, από τις 14 Ιανουαρίου έως και τις 20 Ιανουαρίου, για λογαριασμό του politic.gr επιβεβαιώνει την ισχυρή θέση της Νέας Δημοκρατίας στην πολιτική σκηνή η οποία παραμένει  στην πρώτη θέση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, η ΝΔ θα κατέγραφε ποσοστό 28,6%, παρουσιάζοντας άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, τον Δεκέμβριο του 2024 (27,1%).

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αλλά σημειώνει πτώση σε διάστημα ενός μήνα από το 15,3% στο 15%.

Παράλληλα, η Ελληνική Λύση παραμένει στην τρίτη θέση, ανεβάζοντας το ποσοστό της από 8% σε 8,2%, με το ΚΚΕ να διατηρεί στο ακέραιο τη δύναμή του (8%) στην τέταρτη θέση.

Η Φωνή Λογικής συγκεντρώνει 6,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει υποχώρηση και βρίσκεται στην έκτη θέση με 6%, ενώ τον προηγούμενο μήνα βρισκόταν στην πέμπτη θέση με 6,8%.

Το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη καταγράφει 4,9% και η Πλεύση Ελευθερίας φτάνει στο 3,9% σημειώνοντας άνοδο 0,7 μονάδων από τον προηγούμενο μήνα (3,2%).

Το κόμμα της «Νίκης» φτάνει στο 3,2% και ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 2,5%, οι Σπαρτιάτες με 1,6% και η Νέα Αριστερά με 1,5%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι στο 6,1%

Κυριαρχία Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει το πρόσωπο που εμπιστεύεται περισσότερο η ελληνική κοινωνία για τη διακυβέρνηση της χώρας, συγκεντρώνοντας ποσοστό 35,8%. Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο «Κανένας» με ποσοστό 24,8%, αναδεικνύοντας τη δυσπιστία σημαντικής μερίδας των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί στην τρίτη θέση με 10,1%, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με το ποσοστό εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της για τη διακυβέρνηση της χώρας να ανέρχεται στο 5,1%, που αν και αρκετά χαμηλότερο από τον Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να τον συναγωνίζεται δυναμικά.

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου συγκεντρώνει ποσοστό 4,4%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται κοντά με 4,3%. Τους ακολουθεί ο Σωκράτης Φάμελλος με 4,1% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3,9%.

Στα χαμηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης βρίσκονται ο Κυριάκος Βελόπουλος με 2,8%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 1,2%, ο Δημήτρης Νατσιός με 1,1% και ο Βασίλης Στίγκας με μόλις 1%.

Πρώτος σε αποδοχή ο πρωθυπουργός

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται και τα ποσοστά δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει ο πιο αποδεκτός πολιτικός αρχηγός, με 39,9% των πολιτών να έχουν θετική ή μάλλον θετική άποψη για το πρόσωπό του, παρά το γεγονός πως το 59,3% εκφράζει αρνητική ή μάλλον αρνητική στάση.

Σημειώνεται πως το ποσοστό δημοφιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη το προηγούμενο μήνα ήταν 36,8%, γεγονός που φανερώνει πως αυξήθηκε η αποδοχή στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού κατά 3,1%.

Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 28,4%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 28,3%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 25,9%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 22,8% θετικές αξιολογήσεις, η Αφροδίτη Λατινοπούλου με 18,7% θετικές γνώμες, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος λαμβάνει 18,6%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 14,2%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 13,4%, ο Δημήτρης Νατσιός με 7,9% και στην τελευταία θέση δημοφιλίας βρίσκεται ο Βασίλης Στίγκας με μόλις 2,1%.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 41% των πολιτών, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει μόλις 15%, με το 44% να επιλέγει τον «Κανέναν», καταδεικνύοντας την αυξημένη δυσπιστία προς το πολιτικό σύστημα.

Αντιδημοφιλείς προσωπικότητες στην Ελλάδα οι Μασκ & Ζάκερμπεργκ

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει ανάμεικτες αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης προς σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες. Αν και ορισμένοι ηγέτες καταγράφουν υψηλότερη αποδοχή από άλλους, η συντριπτική πλειοψηφία των αξιολογήσεων είναι αρνητική, υποδεικνύοντας μια γενική δυσπιστία προς πολιτικούς και τεχνολογικούς ηγέτες.

Οι πιο αποδεκτοί ηγέτες

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας, συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης, με 44,5%, ενώ το 49,7% των ερωτηθέντων εκφράζει αρνητική στάση. Παρά τις αντιφάσεις, η ηγεσία του φαίνεται να διατηρεί κάποια απήχηση στην ελληνική κοινή γνώμη. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έρχεται δεύτερη με 34,3% θετικές γνώμες, ενώ η αρνητική στάση προς το πρόσωπό της αγγίζει το 54,8%.

Οι πιο αρνητικές απόψεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που ορκίστηκε χθες Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας, καταγράφουν χαμηλές θετικές αξιολογήσεις στην ελληνική κοινωνία (26,1% και 25,8% αντίστοιχα), ενώ οι αρνητικές γνώμες γι' αυτούς κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα (68,5% και 68,8%). Τα ποσοστά τους πιθανώς αντανακλούν τις γεωπολιτικές εντάσεις που σχετίζονται με τις πολιτικές και τις προθέσεις τους.

Η Γαλλίδα πολιτικός Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει μόλις 18,6% θετικές γνώμες, ενώ το 75,2% των ερωτηθέντων εκφράζει αρνητική στάση απέναντί της. Τα ποσοστά αυτά αναδεικνύουν την έντονα αρνητική αντίληψη της ελληνικής κοινής γνώμης για την ακροδεξιά ρητορική και τις πολιτικές θέσεις που εκφράζει η Λεπέν, οι οποίες φαίνεται να μην βρίσκουν ευρεία απήχηση στην Ελλάδα.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει πως προσωπικότητες διεθνούς κύρους, όπως ο Ίλον Μασκ και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δεν τυγχάνουν θερμής αποδοχής από την ελληνική κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX συγκεντρώνει μόλις 18,3% θετικές γνώμες, ενώ το 75% των ερωτηθέντων εκφράζει αρνητική στάση. Παρόμοια είναι η εικόνα για τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος κρίνεται θετικά από το 15,6%, ενώ το 68,2% τον αξιολογεί αρνητικά.