Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει δημοσκοπικά στη Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας για τις ευρωεκλογές της Palmos Analysis για το φιλοκυβερνητικό tvxs.gr, το κυβερνών κόμμα υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με εκείνο που διαμορφώνεται στην υπόλοιπη χώρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Palmos Analysis ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την ΝΔ κατά 14,3% στη Μακεδονία, ενώ στην υπόλοιπη χώρα το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζεται στο πιο ήπιο 4,2%, με το συνολικό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 6,5% μονάδες.
Ειδικότερα, στην κατηγορία της πρόθεσης ψήφου των βουλευτικών εκλογών η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 27,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,7%. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7,3% και τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%, ενώ ηΧρυσή Αυγή εμφανίζει πτώση στα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας 4,3%. Εκτός Βουλής μένουν η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το Ποτάμι (1,1%) και οι ΑΝΕΛ (0,3%).
Αντίστοιχα, στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,5%, το ΚΙΝΑΛ 6,2%, το ΚΚΕ 5,8%, ενώ ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Χρυσή Αυγή με 3,6%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, πολύ χαμηλά ποσοστά συγκεντρώνουν τρία κόμματα που σήμερα έχουν έδρες στο κοινοβούλιο.
Το Ποτάμι (0,5%), η Ένωση Κεντρώων (1,3%), ενώ οι ΑΝΕΛ να συγκεντρώνουν μόλις το 0,3% της δημοσκόπησης.
Υψηλότερα είναι τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης (2,5%) της Λαϊκής Ενότητας (1,1%), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,1%) και της Πλεύσης Ελευθερίας (1%).
Το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 19,2% ενώ συνολικά η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται στο 31,4%. Κατά την ίδια έρευνα, η συσπείρωση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται στο 42%, ενώ για τη ΝΔ στο 76%.
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια των πολιτών για τη ψήφο τους, όπως αναφέρει η Palmos Analysis, από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι περισσότεροι εστιάζουν στα θέματα της οικονομίας και την οικονομική τους κατάσταση.
Ποσοστό άνω του 60% δηλώνει πως θα ψηφίσει είτε με βάση τα οικονομικά του και την οικονομία (33%), είτε για να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα (30%).
Μόλις το 22% των ερωτηθέντων απάντησε πως προτεραιότητα για τη ψήφο τους έχουν τα ευρωπαϊκά ζητήματα και το μέλλον της Ευρώπης.