ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βραχυκύκλωσαν και παρέσυραν αλλήλους, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των εισοδημάτων μέσω επέκτασης του market pass, της χορήγησης - μετά από 14 χρόνια - αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, του Youth Pass και της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στα φάρμακά τους.
Η Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι μέσα σε λίγες ώρες υπερψήφισε και δεύτερο κυβερνητικό νομοσχέδιο - μετά την ψήφο των αποδήμων - τήρησε μια ερμαφρόδιτη στάση, προϊόν κωλοτούμπας και αφού προηγήθηκε η κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας το πρωί στην ολομέλεια, είχε προαναγγείλει πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, με τον αστερίσκο ότι «καταδικάζει τη λογική της ασκούμενης δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ».
Ακολούθησε ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελος, που διόρθωσε τη γραμμή ανακοινώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει «τα άρθρα του νομοσχεδίου που δίνουν έστω και κάτι λίγο στην κοινωνία», αλλά θα καταθέσει την ένστασή του στην ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Επικουρικά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς «μετέφρασε» τη θέση των Μαμουλάκη και Φάμελου, ανακοινώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «κατά» επί της αρχής του νομοσχεδίου και θα υπερψηφίσει οτιδήποτε δίνει έστω ένα ευρώ στους Έλληνες πολίτες.
Η Κουμουνδούρου διαμόρφωσε έτσι και την τελική στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, αρχικά μέσω του ειδικού εισηγητή Πάρη Κουκουλόπουλου είχε προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει τη «συνεχιζόμενη αποσπασματική επιδοματική πολιτική», ενώ είχε χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων το market pass «ως αποτυχημένο που δεν σώζει κανέναν».
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αντελήφθη από την εξέλιξη της συζήτησης, ότι χειρότερο κι από την κωλοτούμπα θα ήταν να εμφανιστεί, ότι δεν ψηφίζει θετικές ρυθμίσεις όπως οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, το youth pass κλπ.
Στο τέλος αποφάσισαν να πουν «ναι» σε όσα χαρακτήριζαν ως απορριπτέα αποσπασματική επιδοματική πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλαβαν ειδικές οδηγίες για την επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας που εμφάνισε το κόμμα, σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, σε σχέση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, απλώς παρατήρησε, ότι όλες οι επιλογές κρίνονται, επιμένοντας στο μήνυμα προς τους πολίτες: «Οι μειώσεις στους φόρους και οι αυξήσεις στα εισοδήματα είναι μόνιμα μέτρα. Ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα πέσει, αλλά οι μειώσεις στους φόρους και οι αυξήσεις στους μισθούς έχουν έρθει για να μείνουν».