Γκάζι στο νομοθετικό έργο της «πατάει» η κυβέρνηση παράλληλα με τις τραγικές εξελίξεις στη ρωσοουκρανική κρίση. Στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να παρακολουθούν με αγωνία τα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όμως δε σταματούν το μεταρρυθμιστικό έργο, το οποίο πιστεύουν ότι δίνει απάντηση σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας.
Στο πλαίσιο αυτό τόσο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης όσο και σε αυτή που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν νομοθετήματα, στα οποία επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα από αυτά είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα τεθεί στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Την ίδια ώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι για την ξεκάθαρη στάση που έλαβε η χώρα μας υπέρ της Ουκρανίας.
Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η εισβολή και οι τραγικές εξελίξεις που ακολούθησαν δικαιώνουν την πολιτική του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να επενδύει στην ενίσχυση της άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, να ενδυναμώσει υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές Συμφωνίες, με υπερδυνάμεις -τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία- αλλά και φίλες χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας.
"Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στην ευρύτερη γειτονιά μας, αποδεικνύουν ότι η άμυνα είναι όχι μόνο αυτοσκοπός, αλλά και εθνική προτεραιότητα. Είναι όρος ύπαρξης της Πατρίδας μας και όρος επιβίωσης και ευημερίας του Ελληνισμού" τονίζει κυβερνητική πηγή που σημειώνει με νόημα ότι διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δε συγχωρούνται. Η αμυντική ικανότητα καθιστά την Ελλάδα παράγοντα με μεγάλη επιρροή στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Για την κυβέρνηση είναι σημαντικό το γεγονός ότι μετά τη ρωσική εισβολή, η Ευρωπαϊκή Ένωση - όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- θα χρηματοδοτήσει, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά, την αγορά και την παράδοση αμυντικού εξοπλισμού σε μια χώρα, την Ουκρανία. Όπως και το γεγονός ότι ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όχι μόνο ενέκρινε την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, αλλά ανακοίνωσε και τη δημιουργία ενός ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις του στον τομέα της άμυνας. Όπως και η περίπτωση της Σουηδίας που, ενώ ακολούθησε πολιτική ουδετερότητας στον Ψυχρό Πόλεμο, θα στείλει - όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον- στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.