Την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης του κόμματος, ως προϋπόθεση επιτυχίας του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, ορισμένες φορές η Αριστερή κυβερνησιμότητα κατανοείται ως κάτι δεδομένο. Δεν είναι όμως απλώς ένα πλοίο που μπαίνει στη θάλασσα έτοιμο να ταξιδέψει, αλλά είναι κάτι που δημιουργείται εν πλω μέσα από διαρκείς προσπάθειες και διόρθωση λαθών. Είναι μια διαδικασία μάθησης και η οργάνωση της μάθησης δεν πρέπει να γίνεται σε κλειστά γραφεία, αλλά έξω στην κοινωνία. Εάν θέλουμε εναν ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς πρέπει να επικεντρωθούμε σ/αυτό και όχι στις τάσεις. Να κάνουμε το κόμμα κέντρο λήψης των αποφάσεων τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται με εξαντλητική ειλικρίνεια. Λέγοντας τα πράγματα στον κόσμο όπως ακριβώς είναι. Δεν έχουμε την πατρόπτητα του προγράμματος που εφαρμόζουμε. Αυτό που καταφέραμε είναι το καλύτερο δυνατό.
Ομάδα "53"
Με αντιρρήσεις στις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το Συνέδριο και κατάθεση δικών τους προτάσεων έκανε την εμφάνισή της η ομάδα των "53". Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν σε αυτή την ομάδα τάσσονται κατά της εκλογής προέδρου από τον λαό και της αύξησης των αρμοδιοτήτων του ενώ προτείνουν και 10ετή θητεία για βουλευτές και ευρωβουλευτές με αναδρομική μάλιστα ισχύ από τότες που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ενιαίο κόμμα.
Η πλέον εμφατική πάντως, είναι η άρνηση ιδιοκτησίας του προγράμματος. Υποστηρίζουν ότι το μνημόνιο δεν είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε είναι ιδιοκτησία της αριστεράς, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των "δανειστών" ( τα εισαγωγικά στη λέξη, στο,κείμενό του ), σε μια προσπάθεια να ξαναγράψουν την ιστορία της σκληρής διαπραγμάτευσης και τον αγώνα που δώσαμε και να σβήσουν το ίχνος του δικού τους ωμού εκβιασμού.
Υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ειναι ανταγωνιστικό προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Δικό μας πρόγραμμα, υποστηρίζουν, είναι το παράλληλο πρόγραμμα και πρέπει να επιταχυνθούν οι βηματισμοί του ( σ.σ. ωστόσο δεν προσδιορίζουν πηγές χρηματοδότησής του ) .
Προτρέπουν την κυβέρνηση να έρθει ακόμη και "σε ρήξεις με την ευρωπαϊκή ελίτ" για τα εργασιακά δικαιώματα , τα θέματα απεργιών ή τις συλλογικές συμβάσεις .
Αρνητικοί τάσσονται και στο ενδεχόμενο δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων .
Γιάννης Σιδέρης