Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΡΑΣΗ σχολιάζοντας τη νέα τροπολογία της κυβέρνησης που αφορά στις offshore εταιρείες. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει πως «για τη Δράση το ζήτημα δεν είναι η απαγόρευση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά η διαφάνεια και η λογοδοσία».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το Σύνταγμα της Ελλάδας κατοχυρώνει τουλάχιστον τα εξής δικαιώματα:
α. Tην ανάπτυξη της προσωπικότητας, που συνδέεται με τη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Μετά την προσχώρηση της Ελλάδος στις Κοινότητες (ήδη Ευρωπαϊκή Ένωση) το δικαίωμα αυτό καλύπτει όλη την κοινή αγορά (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος).
β. Tη συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος) και του εκλέγεσθαι (άρθρο 55 παρ. 1 του Συντάγματος).
Επιπλέον το Σύνταγμα της χώρας κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1).
γ. Mε την αναθεώρηση του 2008 καταργήθηκε και το απαράδεκτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.
Η ρύθμιση της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική καθώς δεν μπορεί η άσκηση ενός συνταγματικού δικαιώματος να εμποδίζει τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας.
Επίσης, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες, οι οποίες να δικαιολογούν τον περιορισμό (όπως τίθεται στην τροπολογία) εις βάρος μιας κατηγορίας Ελλήνων πολιτών σε σχέση με άλλες (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος). Καθιερώνει ένα ανεπίτρεπτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους βουλευτές, σε αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 57 του Συντάγματος.
Επιπλέον, η επίμαχη τροπολογία παραβιάζει θεμελιώδεις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου (ελεύθερη μετακίνηση, ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι εντός του ευρωπαϊκού χώρου κοκ.)
Η κυβέρνηση με την ολοκληρωτική λογική της οικογενειακής ευθύνης, στο βωμό του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, αλλά και της ταξικής εχθρότητας στη δημιουργία και την επιχειρηματικότητα (προπαντός την εξωστρεφή), απαγορεύει στους πολιτικούς που οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους πρώτου βαθμού έχουν εταιρείες στο εξωτερικό -περιλαμβανομένων και των χωρών της ΕΕ που δεν είναι ούτε φορολογικοί παράδεισοι ούτε μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες- να συμμετέχουν στην πολιτική, παραβιάζοντας χονδροειδώς τα παραπάνω δικαιώματά τους. Αφαιρεί ταυτόχρονα επί της ουσίας το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, που δεν θα μπορούν να πολιτευτούν είτε καθόλου (αν ο συγγενής τους αρνηθεί να πουλήσει την επιχείρησή του), είτε χωρίς τεράστιο προσωπικό ή οικογενειακό κόστος, με μόνο «έγκλημα» ότι είτε ζουν είτε ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό, είτε έχουν κάποιο συγγενή πρώτου βαθμού που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό.
Πρόκειται για έναν ακόμη απαράδεκτο περιορισμό της οικονομικής ελευθερίας των πολιτών, απολύτως συμβατό με την ανελεύθερη φύση του καθεστώτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που αντιβαίνει στο Σύνταγμα και σε βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Για τη Δράση το ζήτημα δεν είναι η απαγόρευση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά η διαφάνεια και η λογοδοσία. Το Πόθεν Έσχες δεν θεσπίστηκε για να περιορίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα των υπόχρεων προσώπων, εγχώρια ή διεθνή, αλλά την αθέμιτη φοροαποφυγή, τη φοροδιαφυγή, το οικονομικό έγκλημα και κυρίως τη διαφθορά όσων έχουν σχέση με το Δημόσιο και βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.
Δυστυχώς, η επίμαχη τροπολογία ούτε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία εξασφαλίζει, ούτε τις υποθέσεις διαφθοράς αντιμετωπίζει. Είναι τόσο προφανής η αντισυνταγματικότητα και η αντίθεσή της με το Ενωσιακό δίκαιο, που είτε γρήγορα θα καταστεί ανενεργός, όπως και τόσα άλλα "σοφά νομοθετήματα" στο παρελθόν, είτε θα οδηγήσει στην επιβολή στην χώρα σημαντικών οικονομικών κυρώσεων και άλλων ποινών.
Μάλλον η κυβέρνηση προωθεί την επίμαχη τροπολογία για τα μάτια και τα αυτιά των λαϊκιστών όλων των κομμάτων που παρά την καταστροφή της χώρας, την οποία οι ίδιοι προκάλεσαν, παραμένουν ισχυροί και στηρίζουν το έργο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Με την επίμαχη τροπολογία "φωνάζει ο κλέφτης" όταν σήμερα τα πόθεν έσχες δημοσιοποιούνται με τριετή καθυστέρηση και οι παράνομες πράξεις των βουλευτών (ύποπτες μεταβιβάσεις εταιρειών, αμέλεια δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, κ.λπ.), κουκουλώνονται βολικά από την κυβέρνηση με πορίσματα επιτροπών της Βουλής και φωτογραφικά νομοθετήματα».