Economist: Ζήτημα χρόνου ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Economist: Ζήτημα χρόνου ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Στο ενδεχόμενο μιας βίαιης σύγκρουσης στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρεται σε άρθρο του ο Economist, σχολιάζοντας πως το θερμό επεισόδιο θα μπορούσε να γίνει είτε από ατύχημα είτε προσχεδιασμένα.

Τα σχέδια για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα αυξάνουν τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

Η Τουρκία είναι απομονωμένη σε διπλωματικό επίπεδο από όλους, πλην της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Ογκουτσού, ειδικό σε θέματα ενέργειας, έχει διαμορφωθεί ένας νέος άξονας στην περιοχή μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, και η Τουρκία θεωρεί ότι παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία.

«Η Τουρκία θεωρεί πως έχει στηθεί μια συνωμοσία ώστε να την αποκόψουν από τη Μεσόγειο», σημειώνει ο αναλυτής.

Η μάχη του Αιγαίου

Η ένταση κλιμακώνεται, καθώς «θερμοκέφαλοι» και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου αλλά αερομαχίες και παραβιάσεις χωρικών υδάτων, «δηλητηριάζουν» τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, σύμφωνα με τον Economist.

«Η διαμάχη σχετικά με δύο ακατοίκητα νησιά στο Αιγαίο, που προκάλεσε σχεδόν πόλεμο τη δεκαετία του 1990 ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ, επανήλθε τον Φεβρουάριο, όταν ένα τουρκικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή συγκρούστηκε με ένα ελληνικό σκάφος».

Πιο πρόσφατα, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ένα τουρκικό drone που πετούσε πάνω από τη Ρόδο, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε χειρότερα τα πράγματα αναβαθμίζοντας την πολεμική ρητορική προειδοποιώντας τους Έλληνες να σταματήσουν «να προσποιούνται ότι είναι πειρατές». Ακόμη, στις 4 Απριλίου, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του θα «συντρίψει» οποιαδήποτε τουρκική εισβολή και ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 7.000 στρατιωτών στα σύνορα.

Τέλος, ο Economist αναφέρεται στα σενάρια διάψευσης των αισιόδοξων, καθώς όπως σημειώνει οι δύο γείτονες αντί να ξεπεράσουν τα παλιά προβλήματα, δημιουργούν νέα σε ουρανούς και θάλασσες.