Εγκληματικότητα, μια συζήτηση (πάντα) ανεπίκαιρη για τον Αλέξη Τσίπρα

Εγκληματικότητα, μια συζήτηση (πάντα) ανεπίκαιρη για τον Αλέξη Τσίπρα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Οκτώ μήνες πριν ο Αλέξης Τσίπρα ερχόταν στη Βουλή με τη σιγουριά  ότι η συζήτηση για την εγκληματικότητα είναι ανεπίκαιρη. Κατηγορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ήρθε στην Ολομέλεια για «πόλεμο εντυπώσεων» και πως στόχος του είναι να χτίσει ένα δεξιό προφίλ.

Η πραγματικότητα, όμως, για μια ακόμα φορά διέψευσε τον πρωθυπουργό. Όχι μόνο το ζήτημα δεν είναι ανεπίκαιρο, αντιθέτως τόσο οι συνεχιζόμενες «επιθέσεις» του Ρουβίκωνα όσο και η δολοφονική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση παραμένει (κατ' επιλογή;) θεατής.

Θεατής σε μια κατάσταση, στην οποία έχει τα κλειδιά και ενδεχομένως (αν το επιθυμεί) τις λύσεις. Για παράδειγμα θα μπορούσε να εφαρμόσει τη πρόταση του από το 2009 να συσταθεί μόνιμη διακομματική Επιτροπή στη Βουλή που θα ασχολείται με την αντι-εγκληματική πολιτική. Εκτός αν φυσικά τον εμποδίζει η… τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση, η επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα εκείνη την ημέρα στη Βουλή δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα πυροτέχνημα, προκειμένου να «αποδράσει» από μια δύσκολη, για την κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ, κατάσταση.

Τόνιζε, λοιπόν, τότε ο Αλέξης Τσίπρας: «Υπάρχει εγκληματικότητα, αλλά όχι έξαρση... Ήρθατε στη Βουλή για να κάνετε πόλεμο εντυπώσεων. Για να διατυπώσετε το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν ιεραρχεί ψηλά το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών. Τα Εξάρχεια δεν ήταν παράδεισος πριν αναλάβουμε εμείς...»

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να γράψει καν νέα ομιλία, αφού κάλλιστα θα μπορούσε να αναγνώσει εκείνη της 17ης Φεβρουαρίου. Έκτοτε, εξάλλου, τα πράγματα παραμένουν ίδια και απαράλλαχτα.  

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο στα Εξάρχεια. Ομάδες αναρχικών παρελαύνουν ένοπλοι, πολίτες ξυλοκοπούνται επειδή σε κάποιους δεν αρέσει η φάτσα τους. Κάτοικοι στο κέντρο στερούνται τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, λόγω επιθέσεων που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι, οι ληστείες σε σούπερ μάρκετ είναι καθημερινό φαινόμενο», υπογράμμιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προειδοποιούσε: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει με δικιά σας ευθύνη, με την πολιτική ανοχής που εφαρμόζεται. Και κύριε Τσίπρα η απόσταση από μια μολότοφ με μια βαριοπούλα και ένα καλάσνικοφ είναι μικρή».

Ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να στρίψει διά του «φόρτου εργασίας»

Αρκετά πιθανό θεωρείται ότι  ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του για μια ακόμη φορά θα επιλέξει να παίξει «καθυστερήσεις». Δηλαδή, να κρυφτεί πίσω από την γνωστή δικαιολογία του «φόρτου εργασίας» και να «παραλείψει» να έρθει στη Βουλή, την άλλη Παρασκευή όταν ο Κανονισμός προβλέπει την «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρήσει να καταστήσει το ζήτημα ανεπίκαιρο, δεδομένου ότι (όπως και τότε) μπροστά μας βρίσκεται μια ακόμα αξιολόγηση. Σίγουρα, πάντως, όσο κι αν προσπαθήσει να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, ευνοώντας μια ομάδα ανθρώπων που υπερασπίζεται, η πίεση της Νέας Δημοκρατίας και κατ' επέκταση της κοινωνίας θα τον φέρουν προ των ευθυνών του.