Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σε έναν, εκ του ασφαλούς, κοινοβουλευτικό ελιγμό, προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναιρώντας την απόφασή του να ορίσει τον Σπ. Δανέλλη ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, μετά τις καταγγελίες της Ν.Δ. για κοινοβουλευτική εκτροπή. Συγκεκριμένα, προχώρησε σε κλήρωση για την κάλυψη δύο κενών θέσεων, στους ανεξάρτητους βουλευτές Σπ. Δανέλλη, Γ. Μαυρωτά και Γρ. Ψαριανό.
Είναι ενδεικτικό πως κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων ο Νίκος Βούτσης δεν αποδέχθηκε τα αιτήματα των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να άρει την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα το πρωί, μέσω της οποίας όρισε τον Σπ. Δανέλλη στη θέση του ενός εκ των δύο ανεξάρτητων βουλευτών που ήταν κενές μετά τις διαγραφές τις αποχωρήσεις και τις μετακινήσεις που προηγήθηκαν. Με τον ορισμό του πρώην βουλευτή του Ποταμιού η κυβέρνηση έπαιρνε την πολυπόθητη πλειοψηφία προκειμένου να μην μπλοκάρει η συμφωνία στην Επιτροπή της Βουλής.
Η Ν.Δ. έθεσε θέμα κοινοβουλευτικής εκτροπής δια του γραμματέα της Κ.Ο του κόμματος χωρίς όμως να υπάρξουν αλλαγές. Αίφνης ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως θα προχωρήσει σε κλήρωση για τις κενές θέσεις, γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα έως ότου αποκαλύφθηκε για τις δύο αυτές θέσεις της Επιτροπής στην κλήρωση μπήκαν οι βουλευτές Σπ. Δανέλλης, Γ. Μαυρωτάς και Γρ. Ψαριανός.
Ουσιαστικά ακόμη και στην περίπτωση που τη μία θέση καταλάμβανε ο Γρ. Ψαριανός, η κυβέρνηση αποκτούσε την πλειοψηφία, γεγονός που ελήφθη υπόψη πριν γίνει η ανακοίνωση περί κλήρωσης. Μετά την κλήρωση των κ.κ. Δανέλλη και Μαυρωτά το τοπίο ξεκαθάρισε πλήρως, αφού και οι δύο συντάσσονται στο «ναι».
Να σημειωθεί ότι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη σκέφτονταν το ενδεχόμενο να μην διαγράψουν τον Θανάση Θεοχαρόπουλο μέχρι την ψηφοφορία επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή (που θα γίνει είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο το πρωί), ώστε να μην χάσουν έναν βουλευτή από την Εξωτερικών και Άμυνας. Εξέλιξη συνδεδεμένη με τη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης.
Ενημερώνοντας πάντως για την κλήρωση ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση η επιτροπή είναι γνωμοδοτική. «Αυτό που είπα ότι το όργανο που νομοθετεί στη Βουλή είναι η Ολομέλεια. Μιλάμε για μία γνωμοδοτική Επιτροπή. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Επιτροπής δεν θα σταματήσει να εισαχθεί το θέμα στην Ολομέλεια και να ληφθεί πλειοψηφικά η απόφαση των βουλευτών – που κι αυτό έχει προεξοφληθεί με δηλώσεις δημοσίως», τόνισε.