'Ένας… «άστοχος» πρωθυπουργός

'Ένας… «άστοχος» πρωθυπουργός

Του Γιάννη Σιδέρη  

Στο Άγιο Όρος για να εκφράσει το θαυμασμό του στους μοναχούς, που απαρνήθηκαν τα εγκόσμια, ο κ. Τσίπρας τους παρομοίασε περίπου με τους μεξικανούς Αντάρτες «Ζαπατίστας», λέγοντας πως η ζωή τους ακολουθεί το ίδιο σύνθημα: «Όλα για όλους τίποτα για μας»!

Στον Παπαστράτο, εταιρεία που ανήκει σε ξένη πολυεθνική, δήλωσε πως δεν εμπιστευόταν τον διευθυντή - «είσαι σίγουρος πως δεν μας κοροϊδεύει;» - όταν αυτός τον είχε διαβεβαιώσει ως πρωθυπουργό της χώρας, ότι προτίθεται να προβεί σε επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ. Εκεί επίσης διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να βάλει τις βάσεις για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο»!

Στην Impact hub, εκθείασε το έργο των νέων και περιέγραψε τη δράση τους, ως τμήμα της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για ένα παραγωγικό μοντέλο, στον αντίποδα του γενικού επιχειρηματικού μοντέλου «που άνθησε με νοσηρό τρόπο τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα».

Ξεπερνώντας τη γενικότερη διαπίστωση ότι οι επιχειρήσεις αυτές - που πρέπει να υπάρχουν - είναι απειροελάχιστο μέρος της επιχειρηματικής απάντησης που χρειάζεται η πτωχευμένη Ελλάδα, να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει τίποτε ουσιαστικό για τη στήριξή τους. Τα κυβερνητικά στελέχη αρκούνται να εκθειάζουν το καινοτόμο της δράσης τους.

Εξ αντικειμένου δεν γνωρίζουμε ποιο το «νέο παραγωγικό μοντέλο» που ανέφερε ο πρωθυπουργός, αλλά η χθεσινή επίσκεψή του στην Apivita και οι δηλώσεις του, καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μοντέλο στα κυβερνητικά συρτάρια – και στα κυβερνητικά… κεφάλια. Τι άλλο δηλώνει η επίσκεψη σε μια εταιρεία που δεν άντεξε το βάρος των δανείων της αλλά και των capital controls που επέφερε η δική του κυβέρνηση, και η οποία πριν πέντε μήνες κατέληξε σε συμφωνία εξαγοράς της από την ισπανική Puig;

Και αφού η εταιρεία πουλήθηκε, πόσο συνάδουν οι ύμνοι ότι η Apivita είναι η Μπαρτσελόνα της Ελλάδας στον τομέα της; (συνειρμική προφανώς η αναφορά στο ποδοσφαιρικό μεγαθήριο, επειδή η Puig έχει έδρα τη Βαρκελώνη). Βέβαια υπάρχει ένα… μικρό πρόβλημα στην αναγωγή: Η Μπαρτσελόνα δεν πουλήθηκε πουθενά, είναι αυτόνομη και αυτάρκης και, κυρίως, είναι κερδοφόρος! Παράλληλα η Apivita θα είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία… ΜΚΟ, αφού κατά τον πρωθυπουργό, για την εταιρεία η κερδοφορία δεν είναι αυτοσκοπός (δεν ισχύει βέβαια, αλλά και να ίσχυε, μια καλή απάντηση θα ήταν, γι αυτό δεν άντεξε και πουλήθηκε!)

Δεν μεγιστοποιούμε τα ελάχιστα, ούτε μας διακατέχει κακεντρέχεια στις επισημάνσεις μας. Απλώς κρίνουμε - και - εξ όνυχος τον λέοντα. Επισημαίνουμε το άστοχο και ασυντόνιστο των δηλώσεων με την πραγματικότητα των τόπων και των εταιριών που επισκέφθηκε. Και επειδή ο κ. Τσίπρας είναι έξυπνος άνθρωπος (περί αυτού μην έχετε καμιά αμφιβολία) το άστοχο των δηλώσεων καταδεικνύει ότι δεν έχει κάποια ολοκληρωμένη φιλοσοφία για τον τρόπο του κυβερνάν, ούτε κάποιο συγκεκριμένο ρεαλιστικό και επεξεργασμένο σχέδιο, γι'' αυτά που καλείται ως πρωθυπουργός να υλοποιήσει.

Από τη μιζέρια της Κουμουνδούρου του 3%, όπου η όποια παραδοξότητα και να εξακόντιζε το όποιο κομματικό στέλεχος, περνούσε ως μεγάλη αριστερή, αγωνιστική και φιλολαϊκή αλήθεια, έφτασε απροετοίμαστος να εκτίθεται ενώπιον του ελληνικού, και συχνά του παγκόσμιου κοινού (συνεδριάσεις Ε.Ε., συνέντευξη με Clinton, συνεντεύξεις για τη μαντάμ Merkel, κλπ).

Τώρα προσπαθεί - καθώς απέκτησε άλλες παραστάσεις από ένα κόσμο που τρέχει με διαφορετικές ταχύτητες, και με αντίστροφη ροπή από αυτή που νόμιζε – να ενταχθεί στη νέα πραγματικότητα. Ακόμη και αν - για την οικονομία της συζήτησης - υποθέσουμε ότι η στροφή αυτή είναι θεατρική ενόψει Θεσσαλονίκης, το γεγονός ότι ξαφνικά θωπεύει το επιχειρείν και δεν απειλεί τους ξένους επιχειρηματίες (π.χ. αυτούς που θα έρθουν με τον Macron να αγοράσουν), δείχνει ότι κατανόησε πως «ο πραγματικός κόσμος είναι αλλιώς».

Μόνο που είναι αργά και γι αυτόν και για τη χώρα, που έχασε ευκαιρίες σε κρίσιμους καιρούς, όταν πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη επιδίδονταν σε επαναστατικές καντρίλιες –  αρκετοί ακόμη και τώρα, παρά την ταχύρρυθμη στροφή του κ. Τσίπρα προς την επιχειρηματικότητα. Τόσο ταχύρρυθμη βέβαια που δεν έχει κατανοήσει ακόμη τι σημαίνει η λέξη, και την πασπαλίζει με κοινωνικές κορώνες (για να θυμίσει ότι είναι αριστερός), αλλά ουδόλως την βοηθά με την συνολική κυβερνητική δράση.