Η δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και με έντονες αντιπαραθέσεις αφού στο σύνολό τους σχεδόν, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική καταγγέλλοντας ότι η συμφωνία Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, που θα υπογραφεί την Κυριακή, δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδος.
Η κατάσταση στην Ολομέλεια εκτροχιάστηκε με την παρέμβαση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση, ο οποίος εμφανίσθηκε να ζητεί μέχρι και την παρέμβαση του στρατού προτρέποντας σε πραξικοπηματικές πράξεις που ξεφεύγουν από το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Μάλιστα η ηγεσίας της Χρυσής Αυγής υποχρεώθηκε να τον θέσει εκτός Κ.Ο. αφού το ζήτημα έλαβε μεγάλες διαστάσεις που οδήγησαν και στην παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Παρέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση δίωξης εναντίον του για εσχάτη προδοσίας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η κυβέρνηση επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν αυτή την εξέλιξη και να εμφανίσουν τη Ν.Δ. ως την αιτία της γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Εν τούτοις η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε αφού εκτιμήθηκε ότι δύναται να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης.
Ομως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν στη σκληρή κριτική και κυρίως στην κριτική προς τους ΑΝΕΛ για τη στάση τους που χαρακτηρίζεται ως υποκριτική διότι από τη μία διακηρύσσουν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία αλλά από την άλλη με την στήριξή τους προς την κυβέρνηση ανοίγουν το δρόμο για την υπογραφή της και την αποδοχή του όρου «Βόρεια Μακεδονία». Κυρίως όμως για το γεγονός πως αυτή η συμφωνία αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνικότητα».
Xαρακτηριστικό παράδειγμα της έντασης ήταν η σφοδρή κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, καθώς η βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό για συνεργασία με το καθεστώς Χόνεκερ και... ελλείψεις στο βιογραφικό του υπουργού. «Παρακολουθώ τον Υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Είναι η γνωστή στη γενιά μας λογική της Στάζι. Άλλωστε εσείς κύριε Κοτζιά, έχετε εμπειρία από τη συνεργασία σας με το αλήστου μνήμης καθεστώς Χόνεκερ», είπε στην ομιλία της η κυρία Μπακογιάννη».
Ο Νίκος Κοτζιάς πήρε άμεσα τον λόγο, σπεύδοντας να αποσείσει τις κατηγορίες, ωστόσο απτόητη η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανταπάντησε «Να τα βάλουμε όλα κάτω, τα άρθρα σας κλπ. Κάντε μου μήνυση και να αρθεί η ασυλία μου».
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε και η σύγκρουση ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη. Ο βουλευτής της ΝΔ χτύπησε τις ευαίσθητες χορδές του κ. Σκουρλέτη, όταν με ντοκουμέντα παρουσίασε τον ΣΥΡΙΖΑ πως συμπεριφερόταν «με καρέκλα» και πως... χωρίς.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι το πιο διχαστικό κόμμα και κυβέρνηση που έχει περάσει ποτέ από την Ελλάδα.
Τα παραπάνω «ενόχλησαν» προφανώς τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο «ανακάλυψε» ότι ο κ. Γεωργιάδης υπερασπίστηκε πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Μακελειό».
Σε δύσκολη θέση έφερε τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Α. Γεωργιάδης, αποδεικνύοντας ότι με τη δική τους υπογραφή ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί την Κυριακή στις Πρέσπες. Μιλώντας προσωπικά στον Κωνσταντίνο Κατσίκη διαπίστωσε ότι οι θέσεις του για την ονομασία των Σκοπίων συμπίπτουν. «Εγώ όμως είμαι έμπορος εθνικισμού ενώ εσείς είστε υπεύθυνος και έχετε αρχές, όπως είπε ο Α. Τσίπρας για τον αρχηγό σας. Πως γίνεται αυτό ενώ συμπίπτουν οι απόψεις μας; Μόνο ψεύτες σαν εσάς το ξέρουν», τόνισε.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με τις ομιλίες των αρχηγών, την τελική αναμέτρηση Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, και την ψηφοφορία.
Φωτογραφία intime news