Επί τρεις σχεδόν μήνες όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν στη Νέα Δημοκρατία 34-36% στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Συνολικά μιλάμε για 20 περίπου δημοσκοπήσεις. Αίφνης, προχθές εμφανίζεται μια δημοσκόπηση της Metron Analysis που δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να χάνει 5 περίπου μονάδες. Και αμέσως άρχισαν οι εμβριθείς αναλύσεις για αυτήν την πτώση, λες και την περίμεναν. Εδώ και δύο ημέρες και τι δε γράφτηκε.
Προσωπικά, επειδή η Metron Analysis είναι μια από τις πολύ σοβαρές εταιρείες, το ίδιο και ο κ. Στράτος Φαναράς, θα περιμένω τον επόμενο κύκλο δημοσκοπήσεων για να δω προς τα πού πάει η κατάσταση. Όση βαρύτητα έχουν τα ευρήματα αυτής της εταιρείας, ανάλογη βαρύτητα έχουν και τα ευρήματα των άλλων εταιρειών -εξίσου αξιόπιστων- στα οποία δεν καταγράφηκε μια τέτοια σημαντική πτώση. Απεναντίας, σε δύο δημοσκοπήσεις εμφανίστηκε μικρή άνοδος της Νέας Δημοκρατίας.
Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι γιατί μια δημοσκόπηση αλλάζει το πολιτικό κλίμα σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος και αναπτύσσονται επιχειρήματα που αιτιολογούν αυτή την αλλαγή και αγνοούνται τα ευρήματα όλων των άλλων δημοσκοπήσεων που δείχνουν το αντίθετο.
Προφανώς, αυτό το σχόλιο - αιχμή δεν αφορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά αυτούς που τις σχολιάζουν. Υποθέτω -κι έτσι είναι- οι δημοσκόποι ό,τι βρίσκουν το δημοσιοποιούν. Οι διαφορές που καταγράφονται από εταιρεία σε εταιρεία οφείλονται πρωτίστως στο δείγμα της καθεμιάς.
Και για να μην παρεξηγηθώ. Δεν ισχυρίζομαι πως δεν υπάρχουν λόγοι για να υποστεί μια φθορά η Νέα Δημοκρατία. Υπάρχουν είναι πολλοί και είναι γνωστοί. Όμως εξίσου πολλοί και εξίσου γνωστοί είναι και αυτοί που θέλουν να κοντύνουν τον Κυριάκο. Όχι, δεν είναι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του Ανδρουλάκη.
Δεν τους ενδιαφέρουν αυτήν τη στιγμή ούτε ο Κασσελάκης ούτε ο Ανδρουλάκης. Δεν βρίσκονται μέσα στο παιχνίδι της εξουσίας. Παίζουν στη Β΄ Εθνική. Τους ενδιαφέρει ο Μητσοτάκης να πάψει να είναι παντοδύναμος και να πάει σε αυτούς από θέση αδυναμίας. ‘Η να το πω διαφορετικά, αυτοί να ντιλάρουν μαζί του από θέση ισχύος. Και αναφέρομαι και σε πολιτικά πρόσωπα και σε οικονομικούς παράγοντες. Έπαθλο, το 60 δισεκατομμύρια του Ταμείου.
Για αυτό ακριβώς μια δημοσκόπηση έδωσε το σύνθημα της αποδόμησης. Λες και την περίμεναν! (το γράφω για δεύτερη φορά).
Γιατί, ο Μητσοτάκης δεν έδωσε λαβές για να αποσταθεροποιηθεί η σχέση του με ένα μέρος της βάσης της Νέας Δημοκρατίας; Φυσικά, και έδωσε και με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών -και με τα όσα επακολούθησαν- και με το μεταναστευτικό και με τα ζητήματα της τάξης και της ασφάλειας. Όμως τα δύο τελευταία υπήρχαν εδώ και καιρό, ενώ οι κραδασμοί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών φάνηκε πως είχαν απορροφηθεί με μικρές απώλειες.
Συμπερασματικά: μέχρι τις ευρωεκλογές πολλά θα δούμε και θα ακούσουμε. Όλα θα συγκλίνουν σε έναν στόχο: να αποδυναμωθεί ο Κυριάκος.