Πήγε για μαλλί και τελικά θα βγει …κουρεμένος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε για μια ακόμη φορά (δίχως επιτυχία) να στριμώξει τον Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την περίφημη λίστα Μπόργιανς.
Σήμερα στη Βουλή επικαλέστηκε επιστολή του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου Ρηνανίας Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόργιανς και σημείωσε: «Πριν από λίγη ώρα, στις 7.15 του απόγευμα πήρα γράμμα από τον κ. Μπόργιανς ο οποίος λέει με σαφήνεια ότι όχι μόνο συνάντησε και μίλησε τον πρόξενο Πλεξίδα, αλλά ότι δεν του προσέφερε τεχνική αλλά βοήθεια για την επεξεργασία στοιχείων που βρίσκονται αποθηκευμένα σε CD»!
Μάλιστα, προχώρησε και στην σχετική επίθεση προς την ΝΔ, υποστηρίζοντας: «Θα σας δοθεί αν απαντήσετε και να απολογηθείτε στο λαό για την προστασία όσων φοροδιαφεύγουν. Νομίζω τα λόγια περιττεύουν είναι αρκετά σαφές τι σημαίνει αυτό. Δεσμευόμαστε ότι εν αφήσουμε την υπόθεση να κλείσει τόσο απλά, τα ψέματα τελείωσαν».
Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται επιχείρησε να ποδηγετήσει την Βουλή και κατ' επέκταση τον Ελληνικό λαό. Κι αυτό διότι «ξέχασε» διαβάσει τι γράφει όλο το σημείωμα του Γερμανού Υπουργού. Στην ακριβώς επόμενη πρόταση αναφέρει ο κ. Μπόργιανς: «Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες». Τι παραδέχεται δηλαδή ο ΥΠΟΙΚ, ότι τότε δεν υπήρχε καμία λίστα, παρά μονάχα τεχνική βοήθεια!
Λίγο αργότερα από την αναφορά του πρωθυπουργού, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν:
Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται θλιβερά κατώτερος των περιστάσεων. Την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει δραματικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, επιλέγει για μια ακόμη φορά το δρόμο του διχασμού, της συκοφαντίας και της λασπολογίας.
Κι όλα αυτά ενώ μόλις σήμερα το πρωί ζητούσε συνεννόηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της εκτός ελέγχου κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και στην οποία ο ίδιος συνέβαλλε με την πολιτική του. Επιτίθεται ανοίκεια εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος αναλαμβάνει εδώ και ένα μήνα συνεχείς πρωτοβουλίες εντός και εκτός ελλάδας ενίσχυσης της χώρας απέναντι στο εθνικό ζήτημα του προσφυγικού.
Από τη μία ζητά συνεννόηση και από την άλλη υβρίζει. Είναι ο Δρ. Τζέκυλ και Μίστερ Χάιντ της πολιτικής.
Αποκορύφωμα αυτής της απαράδεκτης στάσης είναι ότι χρησιμοποίησε σήμερα στη Βουλή ως δήθεν αποδεικτικό των θέσεών του μια επιστολή που λέει τα αντίθετα από αυτά που ισχυρίστηκε.
Ακολουθεί το πρωτότυπο και η ανεπίσημη ελληνική μετάφραση
Gedachtnisprotokoll von Dr. Norbert Walter-Borjans
Ich kann die Darstellung des damaligen Generalkonsuls Plexidas bestatigen, dass ich ihm in mehreren Gesprachen Unterstutzung bei der Starkung der griechischen Steuerverwaltung und gegebenfalls auch der Auswertung von Daten-CDs angeboten habe. Zu diesem Zeitpunkt ging es nicht um die Liste, die wir der griechischen Regierung im vergangenen November uber das Bundeszentralamt fur Steuern zur Verfugung gestellt haben. Die Zuordnung zu griechischen Kontoinhabern ist erst 2015 bekannt geworden. 2012 haben wir uber eventuell mogliche Hinweise auf griechische Steuerhinterzieher gesprochen.
Damals war auch klar, dass diese Unterstutzung nur von den Bundeslandern kommen konnte, weil die Steuerverwaltung in Deutschland in der Kompetenz der Lander liegt. Die Bundesebene hatte hier keine direkte Hilfe leisten konnen. Wegen der geau?erten Skepsis seitens des griechischen Gesprachspartners bezuglich einer Zusammenarbeit mit einem Bundesland hatte ich mit dem Bundesfinanzminister uber das Vorhaben gesprochen und seine ausdruckliche Zustimmung erhalten. Das habe ich Herrn Generalkonsul Plexidas auch schriftlich mitgeteilt.
Norbert Walter-Borjans
Ντίσελντορφ 24. Φεβρουαρίου 2016
Πρωτόκολλο υπόμνησης του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς
Μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD. Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση.
Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια.
Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την Σύνοδο