Την άποψη ότι είναι δυνατόν από την πρώτη κάλπη να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας καλώντας εκ νέου «τις προοδευτικές δυνάμεις, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ» να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση μακράς πνοής με ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
«Αυτό το οποίο είναι απολύτως ρεαλιστικό είναι να συμφωνήσουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές της απλής αναλογικής να συμφωνήσουμε με το ΚΙΝΑΛ να φτιάξουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του που παραχώρησε το πρωί στον Ant1.
Όπως ο ίδιος σημείωσε: «Αυτό που ζητάω εγώ είναι ισχυρή λαϊκή εντολή» και με «τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, για να βγαίνουν τα κουκιά», διαφορετικά, όπως είπε «δεν θα βγαίνουν τα κουκιά, αν είμαστε δεύτεροι». Υπενθύμισε ότι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 32% και το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ ήταν 40%.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, «η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα αυτό το 40% να πάει στο 45-46%» και πρόσθεσε ότι το πρώτο με τρίτο κόμμα υπάρχει η πιθανότητα «να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ακόμη και με την απλή αναλογική έχοντας 151».
Αν δεν υπάρχει ο μαγικός αριθμός των 151, τότε τα μικρότερα κόμματα θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, αν και «θα εισπράξω πάρα πολλά «όχι» μέχρι τις εκλογές», εκτίμησε για να επαναλάβει τα περί ευθυνών των προοδευτικών δυνάμεων: «Η πολιτική μπορεί να έχει και ευθύνη, δεν μπορεί να μην σε ενδιαφέρει πως θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη ημέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 στην προοδευτική διακυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε το να συμμετάσχει, αν θέλει ο κ. Βαρουφάκης, αλλά «όχι να βάλει του όρους του. Αν δεν θέλει έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ανοχή», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνάμει συνομιλητής μου» αλλά, συνέχισε: «εγώ απευθύνομαι στον ελληνικό λαό και ζητώ την ευρύτερη δυνατή στήριξη».
«Όσα λέει για το νέο νόμισμα είναι εμμονές του, για εμάς δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ούτε καν συζήτησης», διευκρίνισε.
Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε ότι «έχουμε μια ανταγωνιστική σχέση πηγαίνοντας προς τις εκλογές, ακόμη και αν την επόμενη ημέρα είμαστε κυβερνητικοί συνεταίροι», ενώ για τον Νίκο Ανδρουλάκη σημείωσε ότι τον καταλαβαίνει γιατί το κάνει, αλλά «την επόμενη ημέρα θα είναι η καυτή η μπάλα στα χέρια όλων» και εκτίμησε πως «ο ελληνικός λαός δεν θέλει την περιπέτεια των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων».
Για το ΚΚΕ ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι έχει μια ιστορία αγώνων», παρά ταύτα, «βλέπω ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα».
Για τον «πρωθυπουργό Χ» τόνισε ότι «ο νοικοκύρης είναι ο ελληνικός λαός. Λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο» λέγοντας «αφήστε να δούμε τα αποτελέσματα» και πρόσθεσε: «Πιστεύετε ότι θα μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να κάτσει απέναντι σε ένα κόμμα που βγήκε πρώτο και πήρε 32%-34% και να πει στον πρόεδρο του κάτσε στην άκρη, αποστρατεύσου εσύ τώρα;»
«Αν ο ελληνικός λαός δώσει εντολή να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και με διαφορά αυτή η συζήτηση θα τελειώσει», τόνισε, ενώ απέκλεισε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο.
«Ντιμπέιτ μόνο δύο πολιτικών αρχηγών»
Επίσης, σημείωσε ότι ότι είναι «λογικό» οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που «διεκδικούν» την πρωτιά και συγκρίνονται» να κάτσουν σε μία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ τους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε και πάλι τον πρωθυπουργό ότι «φοβάται τη σύγκριση» και τον «διάλογο» στη βάση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων.
Προς επίρρωσιν των λεγομένων του είπε ότι ο ίδιος το 2015 είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως γίνεται «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και παρέπεμψε στις τελευταίες εκλογές της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν είχε βρεθεί «ενώπιος ενωπίω» με τη Λεπέν.
Εξάλλου, δέχθηκε πως η συζήτηση και με τους έξι αρχηγούς, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει. Ωστόσο, σημείωσε πως τέτοια συζήτηση είναι τις περισσότερες φορές «σούπα».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το οικονομικό του πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας «υποσχέθηκε» πως από την επόμενη ημέρα θα αυξήσει τους μισθούς στα 880 ευρώ, θα ακολουθήσει την πολιτική της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών με βάση των πληθωρισμό, θα μειώσει το ΦΠΑ στο 6%, θα μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ελάχιστο επίπεδο που επιτρέπει η ΕΕ, θα επιστρέψει την 13 σύνταξη, θα δώσει αυξήσεις 10% στους δημοσίους υπαλλήλους κ.α.