Τρεις επιταχυντές των μεταρρυθμίσεων που θα ακονίσουν και την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του βαθέως κράτους φέρνει η πρώτη παρέμβαση της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη στον πυλώνα του μοντέλου διακυβέρνησης που καθιερώθηκε στην πρώτη θητεία της στην εξουσία.
«Έχω διαπιστώσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα του επιτελικού κράτους, όπως έχω δει και τις αδυναμίες του, που πρέπει να διορθωθούν», είχε προϊδεάσει σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποιώντας από την αυλαία κιόλας, το πρώτο σκέλος, με την αναδιάταξη των υπουργείων. Αλλαγές που έχουν μόνο δομικό χαρακτήρα αλλά και οργανωτικό καθώς ήδη στις κυβερνητικές δομές συντελούνται συνενώσεις των παλαιότερων ειδικών με τις γενικές γραμματείες και με την ταυτόχρονη μεταφορά αρμοδιοτήτων.
Κατά τις πληροφορίες του Liberal ο σχεδιαζόμενος εκσυγχρονισμός του επιτελικού κράτους, που έχει προαναγγελθεί ενόσω ήταν αναμμένα τα φώτα της προεκλογικής περιόδου, στηρίζεται σε ένα μπουκέτο μετατροπών. Όπως μεταδίδουν παράγοντες με γνώση της σχετικής προετοιμασίας θεωρούνται καταλυτικές για την αναβάθμιση της ταχύτητας λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης σε όλα τα πεδία.
«Θα αξιοποιηθεί η εμπειρία της πρώτης τετραετίας για βελτιωθεί η οργάνωση της διοίκησης και συνεπακόλουθα το επίπεδο στην επαφή και στην εξυπηρέτηση του πολίτη μαζί της», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης που μετέχει ενεργά στην επεξεργασία του συγκεκριμένου νομοθετήματος.
Φαίνεται ότι αναζητούνται οι κατάλληλες τροποποιήσεις στο ενιαίο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στον δημόσιο τομέα, το οποίο αποτελεί ένα κρίσιμο κεφάλαιο κατά τους συμμετέχοντες στην επεξεργασία της συγκεκριμένης ρύθμισης. Η εστίαση γίνεται σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα στην μετατροπή της βαρύτητας των τυπικών κριτηρίων έναντι της ουσιαστικής αξιολόγησης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης που θέτουν υποψηφιότητα για τις θέσεις ευθύνης που είναι ανοιχτές προς κάλυψη.
Σε κάθε περίπτωση η επιδίωξη όπως μεταδίδεται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης δεν είναι η δημιουργία στρεβλώσεων και πολύ περισσότερο αναταραχής στους κόλπους της δημόσιας διοίκησης. Ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για την επιλογή των κατάλληλων προσώπων που θα διαθέτουν την διοικητική επάρκεια και τη διαχειριστική ικανότητα για να «βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο».
Ο καμβάς των αλλαγών φαίνεται ότι περιλαμβάνει και την μεταφορά της αρμοδιότητας του συντονισμού του έργου των υπουργείων από τους υπηρεσιακούς γραμματείς σε ανώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας. Ζητούμενο στο συγκεκριμένο πεδίο εξακολουθεί να αποτελεί και η κάλυψη των κενών στις ομάδες δράσεις των στελεχών του διυπουργικού συντονισμού.
Ξεχωριστό κεφάλαιο στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αποτελούν οι τροποποιήσεις στον κώδικα διοικητικής διαδικασίας. Η εντατική προεργασία καθιστά σχεδόν ολοκληρωμένο το συγκεκριμένο τμήμα του νομοθετήματος για το επιτελικό κράτος. Επικεντρώνεται στην ανανέωση του τρόπου επικοινωνίας του κράτους με τον πολίτη, που επιδιώκεται να γίνει πιο εύκολος και πιο ψηφιακός ενώ θα ενσωματώνει και παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι αλλαγές στο επιτελικό κράτος που πολεμήθηκε λυσσαλέα κατά την προηγούμενη περίοδο από την μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση θα βρίσκονται στην προμετωπίδα των προγραμματικών δηλώσεων με τις οποίες η κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας Βουλής.