(Φωτ.: Το προσφυγικό λειτουργεί σαν καταλύτης στην Ευρώπη και κάνει πιο ανεκτικές τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα και τις «ιδιαιτερότητές» της. Τα εσωτερικά μέτωπα όμως, με κερασάκι την έρευνα της MRB, που δίνει προβάδισμα 3,7 στη Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζουν σιγά σιγά να σχηματίζουν σύννεφα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.)
Του Γιάννη Σιδέρη
Το προσφυγικό λειτουργεί σαν καταλύτης στην Ευρώπη και κάνει πιο ανεκτικές τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα και τις «ιδιαιτερότητές» της. Αυτό διαφαίνεται και στο σχέδιο συμπερασμάτων που είναι ήδη έτοιμο από χθες το απόγευμα και ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.
Ωστόσο οι χώρες που είναι κατά της εισόδου και κατανομής μεταναστών πιέζουν για αλλαγές, αλλά, όπως μας είπε σύμβουλος του πρωθυπουργού, η Ελλάδα βρίσκεται stand by για να αποτρέψει τυχόν παρεμβάσεις στο σχέδιο συμπερασμάτων.
Η Ελλάδα έχει δίπλα της όργανα όπως η Κομισιόν και μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία, ενώ απέναντί της βρίσκονται χώρες μικρότερης επιρροής –οι χώρες του Βίζεγκτραντ με την προσθήκη της Αυστρίας.
Υψηλοί τόνοι
Οι αντιτιθέμενες χώρες θεώρησαν ως ευκαιρία την αποχή της Τουρκίας λόγω της έκρηξης στην Άγκυρα, προκειμένου να ανατρέψουν τα όποια συμπεράσματα. Η Ελλάδα ωστόσο είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους, όπως έλεγε το Μαξίμου.
Ενδεικτικό ως προς αυτό, είναι ο έντονος διάλογος που –σύμφωνα με την ελληνική πλευρά – είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τσέχο ομόλογό του, Bohuslav Sobotka, ο οποίος θέλησε να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις της συνόδου του Βίζεγκραντ. «Η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε δεν είναι συμβατό με το ελληνικό δίκαιο», είπε ο κ. Τσίπρας. Αν θέλετε να τους πνίγουμε, ξεχάστε το». Παράλληλα επισήμανε στον Τσέχο πρωθυπουργό ότι δεν είναι φιλική ενέργεια η αποστολή στρατού και αστυνομίας στα σύνορά μας.
Ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας έμμεσα το ελληνικό πρόβλημα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, προέτρεψε «να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στη νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της».
Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο, μεταξύ άλλων, πρότεινε να συμφωνήσουν όλες οι χώρες σε συνολικές λύσεις, διαφορετικά είναι καλύτερα να μην υπάρξει κοινό κείμενο συμπερασμάτων (που η ελληνική πλευρά θυμίζουμε θεωρεί ότι είναι ευνοϊκό για μας). Κάποιοι θέλησαν να ερμηνεύσουν την αποστροφή αυτή ως απειλή… Βέτο, αλλά το πιο πιθανό είναι να διαθλούν πασάρουν για επικοινωνιακούς λόγους μια εικόνα υπερμεγέθους ελληνικής αποφασιστικότητας.
Τριμερής Merkel - Hollande - Τσίπρα
Σήμερα θα υπάρξει τριμερής με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο, Francois Hollande. Πάντως, και στο θέμα της διαπραγμάτευσης η Ελλάδα, πάντα λόγω της επιβάρυνσης στο προσφυγικό, αντιμετωπίζεται με κάποια ανοχή. «Καμιά σχέση» με τον Ιούλιο, όπως μας είπε κυβερνητική πηγή.
Ακόμη και ο «πολύς» Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρος του Eurogroup, έστερξε να πει τον καλό του λόγο στο ευρωκοινοβούλιο, περί προόδου της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας, παρότι επιμένει στη μείωση των συντάξεων.
Αποκλείονται οι εκλογές...
Και ενώ η χώρα σημειώνει μικρά, έστω ανεπαίσθητα, βήματα και προσθέτει κάποια θετικά ψιμύθια στο προφίλ της, στο εσωτερικό τα προβλήματα εξακολουθούν να την ταλανίζουν. Η όψιμη «ειλικρίνεια» του Σγουρίδη, οι ταλαντώσεις Τόσκα σχετικά με την κατάληξη της υπόθεσης Σφακιανάκη, τα μπλόκα, οι συνεχιζόμενοι προπηλακισμοί βουλευτών, και ως κερασάκι, η έρευνα της MRB με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 3,7% επιβαρύνουν το κλίμα, αν και το ποσοστό θεωρείται «φυσιολογικό» και ανατρέψιμο από μέλη της κυβέρνησης.
Αυτή βρίσκεται στο πλέον δυσχερές σημείο της, με το αγροτικό και το ασφαλιστικό να δημιουργούν ρήγματα με ευρέα κοινωνικά στρώματα ψηφοφόρων της. Περισσότερο προβληματισμό δημιουργούν στο Μαξίμου τα στοιχεία για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού (28,2% ο κ. Μητσοτάκης, έναντι 25,2% του κ. Τσίπρα ) και η παράσταση νίκης (41,1% η Ν.Δ., έναντι 28,1% το ΣΥΡΙΖΑ).
Τα αποτελέσματα της MRB απομακρύνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ενδεχόμενο εκλογών, τουλάχιστον ώσπου –και εάν– ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος.
...και ο ανασχηματισμός
Παράλληλα στελέχη του Μαξίμου αποκλείουν και ανασχηματισμό. Φυσικά όλα τα στελέχη των κυβερνήσεων καθ΄ έξιν αποκλείουν τους ανασχηματισμούς. Ωστόσο ισχυρίζονται πως ο πρωθυπουργός δεν σκέπτεται κάτι τέτοιο, πριν τουλάχιστον την ευτυχή κατάληξη της αξιολόγησης.
Φυσικά θεωρούν ως σίγουρη την αντικατάσταση του Π. Σγουρίδη από τη θέση του υφυπουργού Υποδομών, ενώ ισχυρίζονται ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα για την ατυχή διαχείριση της υπόθεσης Σφακιανάκη.