Ευ. Τσακαλώτος: Ως υπουργός Οικονομικών, νιώθω λίγο «τσαλακωμένος» Αριστερός

Ευ. Τσακαλώτος: Ως υπουργός Οικονομικών, νιώθω λίγο «τσαλακωμένος» Αριστερός

Την πεποίθηση ότι η μέχρι την Άνοιξη η Ελλάδα θα έχει ένα πρόγραμμα δική της ιδιοκτησίας, αλλά και την παραδοχή ότι η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας δεν τελειώνει το Αύγουστο του 2018 εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα το οποίο θα «οικειοποιηθεί» ο ελληνικός λαός και μάλιστα θα είναι αυτό το πρόγραμμα που θα στηρίξουν τελικά οι πολίτες στις εκλογές, τις οποίες προσδιόρισε για το 2019.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας είναι ένα συνεχές πλαίσιο που θα χαλαρώσει. «Προσδοκούμε σε μια επιτήρηση με βαθμούς ελευθερίας», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι αυτοί οι βαθμοί ελευθερίας θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ασκήσει συγκεκριμένες πολιτικές.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι τώρα οι αγορές και τα κράτη μέλη πρέπει να εμπιστευθούν την Ελλάδα. «Οι αγορές θέλουν μία κανονικότητα στην Ελλάδα. Ο μόνος λόγος να είσαι σε ένα πρόγραμμα είναι για να βγεις κάποια στιγμή από αυτό. Ούτε η Πορτογαλία είχε γραμμή πίστωσης ούτε η Κύπρος και η Ιρλανδία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Οικονομικών αν και παραδέχθηκε ότι λόγω της θέσης του αισθάνεται λίγο «τσαλακωμένος» αριστερός, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν «ντρέπεται» για τις αποφάσεις του, καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, όπως υποστήριξε. 

Ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης, λέγοντας πως «το σημαντικό είναι να βγει η χώρα από την τεχνική βοήθεια, να είναι μια κανονική χώρα χωρίς πρόγραμμα. Μπαίνεις σε ένα πρόγραμμα για να βγεις από αυτό». Πρόσθεσε ότι και οι αγορές θέλουν να είναι η Ελλάδα μια κανονική χώρα.

Σχετικά με τους υπάρχοντες υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ο υπουργός ανέφερε πως στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο θα προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για φορολογικές ελαφρύνσεις σε μια 5ετία. «Θα είναι πρωτίστως για τη μεσαία τάξη, για τις ομάδες που έχει δυσκολέψει περισσότερο η ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, παράλληλα, τα αντίμετρα και τον δημοσιονομικό χώρο, που, όπως είπε, τον δημιούργησε η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο την ερχόμενη Κυριακή για το σκοπιανό, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι αυτό είναι «εντελώς νόμιμο», προσθέτοντας πως «κάποιος είχε πει και από το δικό μου κόμμα ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με τα συλλαλητήρια. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό». Και έκανε λόγο για μια αντίληψη συνανάπτυξης με τον βόρειο γείτονα, κάτι που, όπως είπε, δεν γίνεται χωρίς καλές σχέσεις. «Δεν μπορείς να θέλεις να κάνεις τη Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων και να μην έχεις καλές σχέσεις με τον βόρειο γείτονα», είπε. Πόσω μάλλον, πρόσθεσε, που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα ανατολικά από ό,τι στον Βορρά.

Ερωτηθείς για τις παλαιότερες δηλώσεις του για το όνομα «Μακεδονία», ο υπουργός απάντησε πως «έχουμε περάσει πολλά κύματα στο θέμα του ονόματος, με πολύ ακραίες θέσεις. Νιώθω δικαιωμένος που ήμουν σε μια μικρή αριστερά του 3% που έλεγε ότι δεν είναι σοβαρό να μην λυθεί το πρόβλημα».

Στην προσωπική ερώτηση, εάν σήμερα, λόγω της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, αισθάνεται λιγότερο αριστερός, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «λίγο τσαλακωμένος μπορεί να είμαι. Έχεις και προβλήματα και συμβιβασμούς που πρέπει να κάνεις».