Εύα Καϊλή: «Πάγωμα» της περιουσίας - Δεσμεύθηκε εταιρεία διαχείρισης ακινήτων

Εύα Καϊλή: «Πάγωμα» της περιουσίας - Δεσμεύθηκε εταιρεία διαχείρισης ακινήτων

Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, μελών της οικογενείας της και του συζύγου της διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Από την Αρχή εντοπίστηκε εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν ένα μήνα, με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων και η οποία είναι στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της. Η εταιρεία έχει έδρα στο Κολωνάκι και ήδη δεσμεύθηκε ενώ πραγματοποιείται έλεγχος για την εν γένει δραστηριότητα της.

Σημειώνεται ότι η εντολή για δέσμευση αφορά την Εύα Καϊλή, τον σύζυγό της, τους γονείς και άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (αδέλφια) ενώ αναφέρεται σε ακίνητα, λογαριασμούς, πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα, εταιρείες και συμμετοχές σε αυτές και λοιπά.

Πρωτίστως όμως η δέσμευση στοχεύει στην αναζήτηση και στο μπλοκάρισμα μετρητών ή ακριβών κινητών πραγμάτων (δώρων) που μπορεί να αποδειχθεί ότι συνδέονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδίκημα που έχει αποδοθεί ήδη από τις βελγικές Αρχές και ερευνάται για την Εύα Καϊλή και τον ιταλικής καταγωγής σύζυγό της.

Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).

Σφραγισμένο το γραφείο της Εύας Καϊλή στης Βρυξέλλες

Το γραφείο της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες έχει σφραγιστεί και απαγορεύεται η πρόσβαση, όπως δείχνει βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιογράφου. 

 

Ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων 

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στα τέσσερα άτομα για τα οποία η ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματικής οργάνωσης και διαφθοράς, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «L'Echo» και «Soir».

Στην ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία Βρυξελλών, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, τονίζει ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Η Εύα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Saint Jilles, στην περιοχή των Βρυξελλών, εν αναμονή της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου για το εάν θα προφυλακιστεί ή όχι, όπως μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Εκτός από την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, στις φυλακές έχει οδηγηθεί και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, στενός συνεργάτης του πρώην ευρωβουλευτή των Ευρωσοσιαλιστών Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει φυλακιστεί επίσης ενώ θεωρείται ιθύνων νους του σκανδάλου χρηματισμού. Στη φυλακή παραμένει κι ένας λομπίστας των Βρυξελλών, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γνωστά.

Επίσης, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα, ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσει στις αρχές και η αδελφή της.

Καθώς το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται, οι έρευνες διευρύνονται: παρουσία της ίδιας της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου οι αρχές έκαναν φύλλο και φτερό την οικία του ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», κατασχέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής.

Eκτός από την έρευνα στο σπίτι του Ταραμπέλα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγινε έρευνα και στο σπίτι της επίσης Βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, επίσης με την παρουσία της Ρομπέρτα Μετσόλα όπως προβλέπει ο βελγικός νόμος, επειδή εκλέγονται στο Βέλγιο. Αναμένεται πάντως να διευρυνθεί ο κύκλος των ερευνών και σε άλλα πρόσωπα εντός του ευρωπαικού κοινοβουλίου.

Ζοζέπ Μπορέλ: Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διαφθορά είναι «πολύ ανησυχητική»

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τις εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων. Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για τη σχέση με το Κατάρ, αλλά και σχετικά με τις συνέπειες, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι δεν είναι «δικαστής».
«Είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία. Βεβαίως τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποια γεγονότα, τα οποία με ανησυχούν ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επισήμανε.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποια αναφορά σε βάρος οποιουδήποτε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ή τις αντιπροσωπείες.
«Γίνονται ενέργειες από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις ενέργειες» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Η έρευνα για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «βλαπτική», λέει ο ιρλανδός ΥΠΕΞ Κόβενι

Η απόφαση του Βελγίου να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων προσώπων ότι δέχθηκαν χρήματα και δώρα από κράτος του Κόλπου για να επηρεάσουν αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «είναι βλαπτική» για το θεσμό, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

«Είναι βλαπτική. Πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως», δήλωσε ο Κόβενι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Είναι ένα σκάνδαλο σχετικά με το οποίο χρειάζεται να φέρουμε στο φως την αλήθεια ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

Το βελγικό δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει αν συνεχιστεί η προφυλάκισή της

Προφυλακιστέα η Ε. Καϊλή - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει