Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την αναζήτηση μιας εθνικής καθαρής γραμμής έθεσε ως στόχο η Φ. Γεννηματά μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. « Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης αναβαθμίζει την Τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο επιθετικών κινήσεων. Έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου εκδήλωσης του τουρκικού επεκτατισμού, στην καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε αρχικά και μάλιστα μίλησε για «ένα νέο επικίνδυνο και αρνητικό άλμα του τουρκικού σχεδιασμού».
Προς τούτο η επικεφαλής της ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι επιβάλλεται εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. «Επιβάλλεται να υπάρξουν καθαρές εθνικές γραμμές, που θα στηρίζονται και θα εμπεδώνουν την αναγκαία εθνική ομοψυχία», είπε.
Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν τέσσερις προτεραιότητες για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων:
Πρώτον: Η στοχευμένη διπλωματική δραστηριοποίηση, όχι μόνο με ενημέρωση αλλά με απαίτηση ενεργητικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει σε σχέση με το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη ότι :
- Η Ευρωπαϊκή ένωση και τα κράτη μέλη δεν αναγνωρίζουν το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Δεν αναγνωρίζουν θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο.
- Και ότι θα επιβάλλει κυρώσεις κατά όποιου δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη, που αφορά κράτος μέλος της Ε.Ε.
Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι επιμένει στην επιστολή ψήφο, παρ όλα αυτά σημείωσε ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι ιστορική. «Η ψήφος των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού γίνεται επιτέλους πράξη. Χρειάστηκε να περάσουν 18 χρόνια από την καθοριστική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ κατά την συνταγματική αναθεώρηση του 2001, που έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουμε», είπε ενώ χαρακτήρισε αυτονόητη δυνατότητα να ψηφίζουν οι οι απανταχού Έλληνες. «Είναι δικαίωμα τους. Είναι θέμα Εθνικό. Χρέος μας να το διασφαλίσουμε», είπε.