Φ. Χάμοντ: Η απώλεια της πρόσβασης στην εναιάια αγορά θα ήταν καταστροφική

Φ. Χάμοντ: Η απώλεια της πρόσβασης στην εναιάια αγορά θα ήταν καταστροφική

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν "καταστροφικό" για τη Βρετανία να χάσει την πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μετά την ψήφο της υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, ενώ πρόσθεσε πως το υπουργικό συμβούλιο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ένας νέος πρωθυπουργός.

Ο Χάμοντ, ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, δήλωσε πως η Βρετανία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αν παράλληλα διεκδικήσει τον πλήρη έλεγχο της μετανάστευσης από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια στην πρωθυπουργία θα πρέπει να καταστήσουν σαφές πού τοποθετούνται στο παζάρι ανάμεσα στον έλεγχο της μετανάστευσης και τη διατήρηση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά.

Ο Χάμοντ διευκρίνισε επίσης ότι δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για να ηγηθεί του κόμματος και της χώρας.

Απαντώντας εξάλλου στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV στην ερώτηση αν ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν θα παραμείνει στη θέση του, ο Χάμοντ δήλωσε: "Προφανώς ο νέος πρωθυπουργός θα επιλέξει το υπουργικό του συμβούλιο και όλοι μας θα παραμείνουμε στις θέσεις μας μέχρι την ώρα εκείνη και μετά ο νέος πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του".

Ερωτηθείς τι θα συμβεί με το Γιβραλτάρ, τον βρετανικό θύλακο στη νότια Ισπανία που η Μαδρίτη λέει πως θα ζητήσει να συγκυβερνά με το Λονδίνο μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, ο Χάμοντ δήλωσε: "Θα είμαστε λιγότερο ικανοί να προστατεύουμε τα συμφέροντα του Γιβραλτάρ, όχι να υπερασπιζόμαστε την επικράτεια του Γιβραλτάρ, φυσικά αυτό μπορούμε να το κάνουμε, αλλά να προστατεύουμε τα συμφέροντα του Γιβραλτάρ, αν δεν είμαστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Το Γιβραλτάρ εξαρτάται από χιλιάδες ισπανούς εργάτες που περνούν καθημερινά τα σύνορα και οποιαδήποτε διατάραξη αυτής της ροής θα ήταν εξαιρετικά βλαπτική για την οικονομία του Γιβραλτάρ".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ