FAZ: Δεν υπάρχει χώρος για ντιμπέιτ στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων
AP
AP

FAZ: Δεν υπάρχει χώρος για ντιμπέιτ στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων

Αρνητικά είναι τα σχόλια που επικρατούν στον γερμανικό Τύπο μετά τη συνάντηση του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ανακίνηση του θέματος των γερμανικών επανορθώσεων από την ελληνική πλευρά.

«Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ βρέθηκε απροσδόκητα αντιμέτωπος με τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις», επισημαίνει η tagesschau. Το ποσό που ζητάει η Ελλάδα για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο που εξαναγκάστηκε να δώσει κατά την περίοδο της Κατοχής στη ναζιστική Γερμανία «κυμαίνεται, αναλόγως τις εκτιμήσεις, από 278 έως 341 δισεκατομμύρια ευρώ».

Όπως προσθέτει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο, «το ζήτημα των επανορθώσεων για τις καταστροφές και τα εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής αποτελεί επανειλημμένως εδώ και δεκαετίες αιτία για προστριβές ανάμεσα στα δύο κράτη. Αφ’ ότου οι διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων ετών έπεσαν στο κενό, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσπαθήσει να προβάλει τις αξιώσεις της ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων. Οι περισσότεροι ειδικοί διεθνούς δικαίου όμως θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει από την πλευρά της:

«Πράγματι, η έκταση της γερμανικής τακτικής εξοντώσεων, όπως και η συμμετοχή της Βέρμαχτ σε αυτήν, ήταν κάτι που αντιμετωπίστηκε μονάχα σταδιακά. Πώς μπορεί να επανορθώσει κάποιος γι’ αυτό; Πέρα από τις διώξεις των δραστών και την υποστήριξη των θυμάτων υπάρχει αδιαμφισβήτητα και ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου: πίσω από αυτά ήταν η Γερμανία, το γερμανικό κράτος, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται έως και σήμερα. Το ζήτημα των επανορθώσεων όμως έχει ξεκαθαριστεί εδώ και καιρό. Και ακόμα και αν δεν έχει επιλυθεί, δεν υπάρχει πλέον χώρος για ντιμπέιτ επ’ αυτού.

Όποιος διατυπώνει απαιτήσεις για επανορθώσεις βασιζόμενος σε ιστορικές αδικίες, θα πρέπει να δεχθεί αντιστοίχως και ανταπαιτήσεις. Όχι, δεν πρέπει κανείς να προβαίνει σε συμψηφισμούς. Ωστόσο, και τα εγκλήματα κατά των Γερμανών παραμένουν εγκλήματα. Οι διωγμοί και οι δολοφονίες εκατομμυρίων, οι βομβαρδισμοί του άμαχου πληθυσμού, η κακομεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου και η απώλεια του ενός τετάρτου της εθνικής επικράτειας, ούτε αυτά μπορούν να υπολογιστούν». Εξάλλου, ο στόχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι «να γίνει μία νέα αρχή, η οποία δεν θα συνίσταται στη διατήρηση ξεθωριασμένων λογαριασμών», καταλήγει η FAZ.

Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε η Κατ. Σακελλαροπούλου - Σταϊνμάιερ: Για εμάς νομικά θεωρείται λήξαν

«Είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τον ελληνικό λαό και παραμένει εκκρεμές», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, θέτωντας του εκ νέου το διαχρονικό ζήτημα που θέτουν οι ελληνικές κυβερνήσεις για τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα.

«Στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων οι απόψεις μας διαφέρουν. Για μας το θέμα έχει νομικά κλείσει», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά τις κοινές δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι νομικές μας θέσεις επί του ζητήματος των επανορθώσεων διαφέρει και το γνωρίζετε. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν. Ωστόσο, παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη, όχι μόνο αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αλλού».

Ο Σταϊνμάιερ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θετική πορεία των έργων για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και στην ανάγκη διατήρησης της μνήμης των ναζιστικών θηριωδιών.

Και συνέχισε: «Αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να έρθω σε επαφή με τους εναπομείναντες στη Θεσσαλονίκη, με την εβραϊκή κοινότητα και να συζητήσουμε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν»

Ο Σταϊνμάιερ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θετική πορεία των έργων για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και στην ανάγκη διατήρησης της μνήμης των ναζιστικών θηριωδιών.

«Αυτή αποτέλεσε και την εκκίνηση, αν θέλετε, της όλης ιδέας του να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα μουσείο, όχι μόνο αναφορικά με τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και όλα τα θύματα της γερμανικής κατοχής» πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε πως «αύριο Θα μεταβώ στην Κρήτη, θα επισκεφθώ ένα από τα μαρτυρικά χωριά και θα μιλήσω δημοσίως, αναφερόμενος στην ευθύνη που φέρουμε εμείς οι Γερμανοί απέναντι στα θύματα και απέναντι στα όσα έγιναν. Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα, το οποίο ωστόσο παραμένει στη σχέση μας του παρόντος. Ένα θέμα το οποίο αναλαμβάνει πολύ σημαντικό ρόλο και δεν θα ήθελα να το αποφύγω».