Όποιος ανθολογήσει τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο μπορεί να συνθέσει μια Commedia dell'arte. Στους κακεντρεχείς αντιπάλους δημιουργούν ευφορία. Στους απλούς επικριτές δικαίωση, για την ανελέητη δολοφονία χαρακτήρα που υπέστησαν επειδή θεωρούσαν ως μη σοβαρές τις διαχρονικές διακηρύξεις ΣΥΡΙΖΑ. Όχι ως αριστερές ή μη αριστερές. Ως μη σοβαρές.
Τώρα η έλλειψη σοβαρότητας προβάλει σε κοινή θέα.
Η δολοφονία χαρακτήρων ήταν έργο Τσίπρα, και το επιβεβαίωσε χθες ο Σκουρλέτης. Αποκάλυψε ότι «επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες» ήταν υπεύθυνοι 50 λογαριασμών, καθώς και των social media του προέδρου (Αλέξη)». Χαρακτήρισε αυτή τη δύναμη μιντιακού εχθρογενούς πυρός ως «παράκεντρα» που «δεν τα ξέραμε επίσημα»!
Παράλληλα ο ούλτρα αριστερός πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας, με παρέμβασή του στον εμφύλιο πρότεινε στον Κασσελάκη να θέσει εαυτόν… εκτός ΣΥΡΙΖΑ (!) και να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, όπως το θέλει! Και ολοκληρώνει την προτροπή του με κεφαλαία «ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ».
Τόσο… καθαρά, όσο καθαρή είναι και η απαξίωση από τον σύντροφο, της ψήφου των κομματικών μελών που ανέδειξαν τον Κασσελάκη αρχηγό. Η λογική της «επαναστατικής πρωτοπορίας» που κληρονόμησαν από την αρχαϊκή κομμουνιστική Αριστερά, και η περιφρόνηση της μάζας που δεν είναι μυημένη στα ιερά της Αριστεράς, προβάλει ανάγλυφη.
Τι σημασία έχει που τον Κασσελάκη τον ψήφισαν τα μέλη του κόμματος σε μια δημοκρατική διαδικασία; Μα μας το είπε ο Όργουελ για την Αριστερά, όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά μερικά πιο ίσα από τα άλλα.
Την ίδια λογική, διανθισμένη με συνωμοσιολογία, αποπνέει και η δήλωση Φίλη για Κασσελάκη, ότι «υπάρχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες». Ακόμη και αν ισχύει - που δεν το αποδεικνύει - ποιος άνοιξε τις καταστατικές κερκόπορτες να γίνει ο Κασσελάκης πρόεδρος; Πόσο αντέδρασε τότε η τάση που ανήκει ο Φίλης;
Κατανοητή η πίκρα των κομματικών που ανάλωσαν τη ζωή τους στην Αριστερά, και με δύο ευρώ αντίτιμο τους πήρε την ηγεσία ένας άσχετος χρυσοκάνθαρος. Αλλά όταν ψηφιζόταν το αστείο - για αριστερό κόμμα - καταστατικό, που επέτρεπε στον έναν χωρίς κομματική προϊστορία, δοκιμασία και τεκμηρίωση, να διεκδικήσει την ηγεσία, δεν ήγειραν αντιρρήσεις.
Επίσης, δυο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν τη δική τους διαμάχη. Η Ελένη Αυλωνήτου, (αυτή που με προεκλογικό βίντεο μας προέτρεπε με… σβηστό το μάτι της κουζίνας να τηγανίσουμε τον Μητσοτάκη), έγραψε στα σόσιαλ «Μιλάνε για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι κύριοι. Το κόμμα μετατρέπεται από τσίρκο Medrano, σε ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και δημοκρατικό».
Θίχτηκε, μάλλον δικαίως, ο Γιώργος Κυρίτσης και σχολίασε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ήταν τσίρκο. Στον Τσίπρα δεν θυμάμαι να έλεγε τέτοιες μαγκιές». Παράλληλα ο Κυρίτσης αναφερόμενος στον Κασσελάκη έγραψε: «Αυτά τα l’ etat c’ est moi (το κράτος είμαι εγώ) δεν πρόκειται να περάσουν από τα αρμόδια όργανα, θα γίνει καταγέλαστος ο πρόεδρος».
Δεν έχει άδικο. Η Επιτροπής Δεοντολογίας ενδέχεται να επιδείξει ανυπακοή στην παραπομπή διαγραφών. Όπως είπε ο πρόεδρος Α. Κοτσακάς η Επιτροπή δεν δεσμεύεται από τον Πρόεδρο, είναι ανεξάρτητο όργανο, και απολογείται μόνο στο συνέδριο (το οξύμωρο είναι ότι για να είσαι μέλος της Επιτροπής απαιτείται πενταετία ως μέλος του κόμματος. Για Πρόεδρος μπορείς να είσαι και περαστικός)!
Ωστόσο η ανυπακοή στις προεδρικές διαγραφές δεν προδικάζει ήττα Κασσελάκη. Υπάρχουν πολλοί «Ταλιμπάν» από το περιβάλλον του -αθέατου- πρώην Προέδρου Αλέξη. Άλλοι πιστοί στον Πολάκη, και άλλοι ως αυτόνομα πρωτοπαλίκαρα.
Ο γνωστός Καρανίκας, πανηγυρίζοντας τις διαγραφές Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα (στους οποίους ο Νίκος Βούτσης δήλωσε αλληλέγγυος), έγραψε: «Τελειώνουμε με τη νομενκλατούρα της Ελίτ και των ιερών αγελάδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίο κόμμα και όχι κόμμα ομοσπονδίας φραξιών και τάσεων, των ιδιοκτητών της Αριστεράς, της κομματικής Ελίτ και της νομενκλατούρας των αναχρονιστών».
Η Αχτσιόγλου (και οι Χαρίτσης, Ηλιόπουλος) ζητούν σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για να σταματήσει ο «κατήφορος», ενώ κατηγορούν τον Στέφανο ότι διέπεται από «λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων». Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αντιδημοκρατικές μεθόδους. Αλλά ο Πολάκης γράφει ενθουσιωδώς «Προχωράμε πρόεδρε».
Αυτά τα ολίγα και εν ολίγοις. Ασχέτως πάντως αν αυτά που λέει ο Κασσελάκης είναι δεξιά (όπως στον ΣΕΒ) ή λαϊκίστικα αριστερά (όπως στο σχολείο των ΑΜΕΑ), και που ενδιαφέρουν τους κομματικούς, τώρα θα δείξει αν κάνει για αρχηγός. Η προεδρία αγοράστηκε με δυο ευρώ και με υπόσχεση ότι θα νικήσει τον Μητσοτάκη γιατί ξέρει καλύτερα οικονομία και αγγλικά (!). Και οι «ριζοσπάστες» αριστεροί τον ψήφισαν γι’ αυτή την απλοϊκή υπόσχεση!
Αλλά τώρα πρέπει να αποδείξει ότι έχει το αρχηγικό μέταλλο…