Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να επικεντρώνεται τα τελευταία 24ωρα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις προκλήσεις, που αναδύονται για την Ελλάδα εν μέσω νέων γεωστρατηγικών δεδομένων, ωστόσο, η κυβέρνηση καλείται να ρίξει άμεσα το βάρος και στα εσωτερικά μέτωπα.
Το πλαίσιο, που διαμόρφωσε η κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, χτυπά «καμπανάκι» για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει σήμα στο υπουργικό συμβούλιο, προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, με έμφαση στο μεταρρυθμιστικό πρόσημο και δεύτερον, προς την κατεύθυνση αλλαγής ύφους και συμπεριφορών προς τα στελέχη του.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση υπουργών και βουλευτών, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, χρησιμοποιώντας δύο χαρακτηριστικές φράσεις: «οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές» είπε, συνέστησε «λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση» και κατέληξε λέγοντας «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε».
Δεν είναι λίγοι, εκείνοι, που «διάβασαν» πίσω από τις δηλώσεις Μητσοτάκη την αναζωπύρωση των σεναρίων ανασχηματισμού της κυβέρνησης, με κάποιους, μάλιστα, να μιλούν και για αποφάσεις πολύ γρήγορα.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό και με το Μέγαρο Μαξίμου να καταλήγει ότι τα πολιτικά μηνύματα των εκλογών προέκυψαν την πρώτη Κυριακή, οπότε οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους, επιχειρείται πλέον μια «φυγή προς τα εμπρός», ώστε μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, η κυβέρνηση να περάσει στην υλοποίηση πολιτικών για τις οποίες έχει δεσμευθεί.
Στο κυβερνητικό επιτελείο συνυπολογίζουν ότι έως το ημερολογιακό τέλος της τετραετίας, θα υπάρξει ένας ακόμη εκλογικός χρόνος, οι ευρωεκλογές, που θα συμπίπτουν, μάλιστα, με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη νέα εντολή, που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στόχος είναι έως τότε να έχει επιβεβαιωθεί η κυβερνητική αποτελεσματικότητα, άρα να υπάρχουν μετρήσιμα και χειροπιαστά έργα. Ο πρωθυπουργός μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο για «μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης», επαναφέροντας τον όρο του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού» και αυτούς τους όρους καλείται η κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη.
Σε πρώτο πλάνο, βρίσκεται η οικονομία. Αναμένοντας τους Οίκους Αξιολόγησης -την Standard&Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και τον Fitch τον Δεκέμβριο- η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχει ως σημείο εκκίνησης την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εμφατικό σημείο για την κυβερνητική στρατηγική αποτελεί το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», στο οποίο έχουν ενταχθεί παραπάνω από 700 έργα, ύψους σχεδόν 21 δισ., έχουν υποβληθεί περισσότερα από 530 επενδυτικά πλάνα - 320 από αυτά προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες προβλέπεται επιχορήγηση 145 εκατ. ευρώ- για χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με τις αυξήσεις στο δημόσιο τομέα και τις συντάξεις να έχουν ήδη αποφασιστεί και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού να προσδιορίζεται στον Απρίλιο, το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων που βρίσκονται στο καθεστώς της προσωπικής διαφοράς, καθώς και για τη νομοθέτηση του «μίνι ασφαλιστικού» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για το καθεστώς εργασίας και φορολόγησης των συνταξιούχων, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται, με την κατάργηση της περικοπής των αποδοχών τους και ταυτόχρονα ρυθμίσεις για τη δυνατότητα συνταξιοδότησης όσων έχουν μεγαλύτερες οφειλές.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πιο «φιλόξενο» πλαίσιο για τη διευθέτηση ενός μείζονος θέματος, αυτό των κόκκινων δανείων. Έτσι, προωθούνται αλλαγές στη λειτουργία των servicers, με στόχο να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για τους δανειολήπτες, αλλά και αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, από την εξωδικαστική επιμήκυνση της αποπληρωμής μέχρι την αλλαγή επιτοκίου.
Στις βασικές προτεραιότητες διατηρούνται η ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, με τις αδυναμίες να έχουν αναδειχθεί κατά την προηγούμενη τετραετία. Η αναβάθμιση του οικογενειακού γιατρού και η ενίσχυσή του με παθολόγους και γενικούς ιατρούς, έρχεται να προστεθεί στις αλλαγές των διοικήσεων των νοσοκομείων, που βρίσκονται σε εξέλιξη και τη δρομολόγηση άμεσα των 6.500 προσλήψεων στο χώρο της υγείας, από τις συνολικά 10.000 που περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Ρόδο, τη Μαγνησία και κυρίως, στον Έβρο, αλλά και οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, αναβάθμισαν στον κυβερνητικό σχεδιασμό τα ζητήματα, που άπτονται της κλιματικής κρίσης. Ήδη, έχουν προϋπολογιστεί 686 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα κατευθυνθούν σε έργα υποδομών, άμεσης παρέμβασης και προστασίας του περιβάλλοντος στις περιοχές αυτές, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασών, με εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα σε προγράμματα καθαρισμού, πρόληψης πυρκαγιών αλλά και φύτευσης νέων δασών.
Σημαντικές προβλέψεις προωθούνται για την ενεργοποίηση των δασικών συνεταιρισμών στη συλλογή βιομάζας. «Να συνδυάσουμε την προστασία του δάσους με τη δημιουργία νέας οικονομικής δραστηριότητας», είναι το κυβερνητικό σχέδιο, όπως το παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο προωθούμενο νομοσχέδιο.
Στις αλλαγές, που θα πάρουν την κοινοβουλευτική οδό τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός νέου συστήματος επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων των φορέων του δημόσιου τομέα, που έχει ήδη παρουσιάσει το υπουργείο εσωτερικών, ενώ μεγάλο «στοίχημα» παραμένουν η παιδεία, η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους.